Teatteri lihoiksi ja maan tasalle

Lappeenranta. Laajahkolle alueelle voi sovitella korkeaakin rakennusta. Kaupunki järjestää tontista tarjouskilpailun keväällä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Lappeenrannan kaupunkikuva uudistuu lähivuosina myös nykyisen kaupunginteatterin tontilla. Kirjastoa vastapäätä sijaitseva vanha teatteri puretaan ja sen tilalle nousee asuinliiketalo, toimistotalo tai vaikka hotelli.

Kaupunki järjestää teatterin alueesta tarjouskilpailun kevään kuluessa. Paras, myös kaupunkikuvallisesti, ehdotus voittaa.

-Tarkoitus on, että vuoden 2016 alkupuolella vanhan teatterin voisi purkaa. Tuolloin toiminta on siirtynyt kokonaan uuteen kauppakeskusteatteriin, selvittää kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo.

 

Kun voittaja on valittu, kaupunki laatii tontille asemakaavamuutoksen. Tontti on nyt y-tontti eli yleiselle rakennukselle tarkoitettu.

Kilpailutettava alue ulottuu Oikokadulta Anni Swanin kadun kautta Valtakadulle. Yksi raja on Valtakadun varren kolmikerroksisessa kerrostalossa.

-Kyllä siihen paikalle korkeakin sopii, nimenomaan Oikokadun puolelle. Oikokadun Kultaisen kolmion korkein rakennus on seitsemänkerroksinen.

Salo korostaa, että näin keskeisellä paikalla rakennuksen julkisivulla ja kaupunkikuvallisilla näkökohdilla on oltava oma painonsa.

 

Yli 21 miljoonaa euroa maksava uusi teatteri tulee Ison-Kristiinan laajennukseen. Vuosi sitten kaupunki arvioi nykyisen teatterin kiinteistön myyntihinnaksi 1,75 miljoonaa euroa ja rakennusoikeuden ostohinnaksi 390?000 euroa.

-Se oli sen hetken arvio, tietenkin toivomme, että arvio ylittyisi.

Yksi vaihtoehto olisi ollut kunnostaa nykyinen teatteri muuhun käyttöön. Salo epäilee, että vastaan tulisi ongelmia.

-Millä rahalla se kunnostettaisiin ja kenellä olisi niihin vuokriin varaa? Tulijoita varmaan muuten olisi.

Kaupungilla on tuoretta kokemusta vastaavanlaisesta kilpailuttamisesta Energian kytkentäkentältä torin kulmilla. Voittajaehdotuksen perusteella laaditaan parhaillaan asemakaavaa.

 

Teatteri Valtakadulla vuodesta 1982

Nykyinen kaupunginteatteri koostuu useista eri aikaan ja eri käyttötarkoituksiin tehdyistä rakennuksista.

Teatterisali oli aiemmin elokuvateatteri Jukola. Se on rakennettu 1950-luvulla.

Teatterin toimisto on entisen pankin ja pieni näyttämö entisen ravintolan tiloissa.

Tilat peruskorjattiin osittain vuosina 1981-82.

Anne Kotiharju