Ei vain homoille

Seksuaalisuus. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava Saimaan Seta on kolmen vuoden aikana saanut lievennettyä ennakkoluuloja.

Kirjoittaja:
Maaria Drake

Ihmisoikeusjärjestö Saimaan Seta juhlii kolmevuotissyntymäpäiväänsä lauantaina. HLBTIQ-henkilöiden tasa-arvoista kohtelua Etelä-Karjalan alueella ajava järjestö perustettiin keväällä 2011. Kirjainyhdistelmä HLBTIQ viittaa eri seksuaalivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin.

Nykyinen varapuheenjohtaja Tommi Kiukas, 28, oli kolme vuotta sitten perustamassa Saimaan Setaa. Järjestö perustettiin siitä havainnosta, että Lappeenrannan kokoisessa kaupungissa sateenkaariväestön edustaja ei pysty vapaasti olemaan oma itsensä.

— Oli homottelua kaupungilla ja jopa tappouhkauksia, Kiukas kertoo.

 

Muutaman vuoden aikana — ja Saimaan Setan näkyvyyden ansiosta — tilanne on kuitenkin parantunut, Kiukas toteaa. Enää ei juuri huutelua kuulu.

Järjestössä on jäseniä noin 55, joukossa sekä HLBTIQ-ihmisiä että heteroita.

— Seta ei ole vain homoille, Kiukas nauraa.

Järjestön toimintaan kuuluu syntymäpäivä- ja pikkujoulubileiden ohella esimerkiksi Kotauspaikka-ryhmä, jossa käydään keilaamassa, harrastetaan liikuntaa, leivotaan ja milloin mitäkin.

Lisäksi Seta on mukana erilaisissa tapahtumissa kuten Mahdollisuuksien torilla, Imatra-päivässä ja Kaamospuhalluksessa. Saimaan Seta on myös Mikkelin sateenkaarinuorten ryhmän kummijärjestö.

Homobaari Lappeenrannasta puuttuu, eikä sellainen täällä varmaan menestyisikään, Kiukas naurahtaa.

— Veikkaan, että täällä on niin moni vielä kaapissa. Ainakin sellaisia transvestiitteja tiedän. Kaikki eivät ole yhtä avoimia kuin vaikka minä.

 

Asenneongelmat ja fobiat seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat lieventyneet, mutta vieläkin syrjintää joutuu toisinaan kokemaan, esimerkiksi joillain työpaikoilla.

— Tavoitteemme on, että kaikissa työpaikoissa jokainen saisi olla sellainen kuin on. Myös kirkolla töissä olevat henkilöt, Kiukas sanoo.

Juuri kirkko on Kiukkaan mukaan työympäristönä iso kysymys seksuaalivähemmistöjen tasa-arvon kannalta. Toki kirkon piiristä löytyy myös positiivisesti suhtautuvia, Kiukas muistuttaa.

— Sammonlahdessa järjestimme pari vuotta sitten sateenkaarimessun, ja tavoite olisi järjestää se uudestaankin. Se on tärkeää monelle.

Hankaluuksia kohdataan yhä myös esimerkiksi urheiluseuroissa ja miesvaltaisilla aloilla, Kiukas sanoo.

Saimaan Seta pyrkii levittämään tietoa ja poistamaan ennakkoluuloja esimerkiksi koulutuksilla. Niitä on pidetty muun muassa yläkouluille ja Eksotelle.

— Varsinkin nuorisotyö on tosi tärkeää, Kiukas painottaa.

 

Saimaan Setan synttäribileitä vietetään Pumpun Pubissa. Kuka tahansa saa tulla paikalle pääsymaksuttomiin pirskeisiin juhlimaan ja vaikka laulamaan karaokea.

Kakkuakin on tarjolla: Saimaan Setan varapuheenjohtaja Tommi Kiukas on luvannut leipoa syntymäpäiville sateenkaarikakun.

 

Saimaan Setan 3-vuotisbileet Pumpun Pubissa 26.4. klo 20 alkaen.

 

HLBTIQ

Lyhenne HLBTIQ tulee seuraavista sanoista:

Homo.

Lesbo.

Biseksuaali.

Transihminen eli transsukupuolinen, transvestiitti ja transgender.

Intersukupuolinen.

Queer eli näkökulma, joka kyseenalaistaa yhteiskunnan sukupuoleen ja seksuaalisuuteen suuntautumiseen liittyviä normeja. Myös identiteetti, jonka kuvaamiseksi perinteiset sukupuolta tai suuntautumista määrittelevät sanat ovat liian rajoittavia.

Maaria Drake