Hallinnosta löysät pois

Byrokratiatalkoot. Lappeenrannan kaupunginhallinto tiivistyy tiimeihin. Eläkkeelle jäävien tilalle ei palkata ketään. Kaupunki tavoittelee 2,8 miljoonan euron säästöä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Lähemmäs 200 Lappeenrannan kaupungin hallintohenkilöä saa varautua muutoksiin. Henkilöstölle tiedotettiin keskiviikkona uudesta tiimeihin pohjautuvasta hallintomallista.

Hallinnosta pitää puristaa 2,8 miljoonan euron säästöt vuosina 2014-2016, eikä se onnistu ilman väen vähentämistä. Väki vähenee eläköitymällä, ei irtisanomisilla.

Parin vuoden sisällä joka viides hallinnon työntekijä jää eläkkeelle. Heidän paikalleen ei pääsääntöisesti palkata ketään. Jäljelle jäävä henkilöstö keskittyy uusissa tiimeissään olennaiseen ja on nykyistä joustavammin käytettävissä siellä missä eniten tarvitaan.

Esimerkiksi eläkkeelle jäävän apulaiskaupunginjohtajan Kari Korkiakosken paikalle ei palkata ketään.

 

Kaupunginhallitus käsittelee kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan asettaman työryhmän raporttia maanantaina. Heti tiistaina alkaa sen selvitteleminen, mihin tiimiin kukakin ensi syksyyn mennessä sujahtaa.

-Asia käydään läpi yt-menettelyn mukaisesti. Henkilöstöä on pidetty ajan tasalla valmistelun ajan. Työryhmässä oli henkilöstön edustus, sanoo työryhmän puheenjohtajana toiminut kaupunginsihteeri Juha Willberg.

Henkilöstön osaamista ja toiveita on kartoitettu kyselyllä. Willbergin mukaan muutoksen tarve ymmärretään.

-Jos nyt painetaan jarrua, eikä olla mukana tässä muutoksessa niin silloin tulee noutaja.

 

Uudistuksessa kaupungin hallinto tiivistyy yhdeksi 125 työntekijän konsernipalveluksi. Se tuottaa hallintopalveluja kaikille kaupungin toimialoille.

Hallintopalveluilla tarkoitetaan muun muassa rahoitukseen ja taloushallintoon, henkilöstöhallintoon, tietohallintoon, viestintään ja markkinointiin, asiakaspalveluun ja lakiasioihin liittyviä palveluja.

Konsernipalvelujen henkilöstö jää osin hajalleen, mutta kaupungintalolle tulee myös entistä enemmän väkeä. Neljänteen kerrokseen saadaan yli kymmenen uutta huonetta pienentämällä nykyisiä.

 

Kaupunkilaisille muutos näkyy vähän. Palvelujen pitäisi sujuvoitua ja selkeytyä. Esimerkiksi asiakaspalvelu Winkin antamat palvelut lisääntyvät. Osa sen palvelusta siirtynee pääkirjastoon.

Etelä-Karjalassakin kunnat tekevät parhaillaan kuntarakenneselvitystä yhden ja kahden kunnan mallista.

-Kyllähän tässä maakunnassa pärjättäisiin selvästi vähemmällä hallintohenkilökunnalla, jos olisi yksi iso yksikkö, arvioi Willberg.

Anne Kotiharju