K-ryhmän myynti piiputti

Kauppa. Etelä-Karjalassa kauppaa käytiin alkuvuonna kymmenen prosentin laskussa.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Venäläisen ostosmatkailun hyytyminen näkyy rajuna K-ryhmän myynnissä Etelä-Karjalassa. Tammi-maaliskuussa kauppaa tehtiin kymmenen prosenttia edellisvuotta vähemmän. Erityisen suuri pudotus oli käyttötavarakaupassa, jossa laskua oli 19 prosenttia.

Ruokakaupassa laskua oli kymmenen prosenttia. Rauta- ja maatalouskauppa sen sijaan oli jopa pienessä kasvussa. K-ryhmän käyttötavarakauppa koostuu muun muassa Anttiloista, Kodin ykkösistä, Citymarkettien käyttötavarapuolesta ja Intersporteista.

– Kaakkois-Suomen alueella myyntiluvuissa näkyy yleisen taloudellisen tilanteen lisäksi venäläisten asiakkaiden ostosmatkojen väheneminen alkuvuonna. Etelä-Karjalan alueella käyttötavarakauppaan heijastuvat myös meneillään olevat kauppojen remontit, kertoo Keskon Kaakkois-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä tiedotteessa.

Lappeenrannan Anttila toimii kauppakeskus Isossa-Kristiinassa, joka on ison remontin keskellä.

 

Kesko kertoi myös K-ryhmän koko maan luvut. Niissäkään ei ole hurraamista. Päivittäistavarakauppa laski nelisen prosenttia ja käyttötavara kymmenen. Yhtiön liikevaihto laski tammi-maaliskuussa 1,4 prosenttia. Tuloskunto säilyi edellisvuoden tasolla, mutta Anttiloista tehdyt kertaluontoiset kirjaukset käänsivät yhtiön tappiolle.

Kesko on jo aloittanut kulukuurin, jolla se yrittää saada kannattavuuden kasvuun. Alkuvuonna se kertoi sulkevansa kahdeksan Anttilaa. Maaliskuun lopussa yhtiö kertoi pistävänsä kahden vuoden sisällä kiinni myös neljä Kodin ykköstä, joista yksi toimii Lappeenrannan Hyrymäessä. Myös koko Anttila-ketjun myynti on yksi vaihtoehto.

 

Etelä-Karjalassa K-ryhmän myynti on vähentynyt selvästi enemmän kuin naapurimaakunnissa tai koko maassa. Tilannetta selittää lähinnä venäläinen ostosmatkailu, joka on vuodenvaihteen jälkeen romahtanut. Tammi-maaliskuussa maakunnassa tehtiin verovapaata tax-free-kauppaa 30 prosenttia edellisvuotta vähemmän ja myös muu verovapaa myynti on vähentynyt tuntuvasti.

Timo Laitakari