Huoltoasemat uhkaavat hävitä katukuvasta

Lappeenranta. Kaukaalle uudelleen perustettu huoltoasema ei näytä hiipumisen merkkejä. Asema herätti henkiin taas koko liikekeskuksen.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen

Huoltohallissa vaihdetaan renkaita. Nastarenkaat vaihtuvat kesäkumeihin vauhdilla. Nastarenkailla ajaville voi rapsahtaa pian rikesakko. Autopesulan ovet ovat kiinni. Pesussa on yksi auto ja oven edessä on neljä autoa jonossa.

Kahvilassa miehet juovat kahvia ja syövät sämpylää, myös peliautomaatin ympärillä on väkeä. Ulkoterassilla on muutamia tupakoitsijoita hörppimässä kahvia.

Öljyalan keskusliiton mukaan huoltoasemien kokonaismäärän väheneminen Suomessa jatkui viime vuonna. Liiton varatoimitusjohtajan Pekka Huttulan mukaan huolto- ja automaattiasemia oli viime vuoden lopussa kaikkiaan 1?877. Vuotta aiemmin asemia oli 15 enemmän.

Lappeenrantalainen yrittäjä Marko Sundström ei perusta tilastoista. Vaikka myös vuonna 2012 huolto- ja automaattiasemien määrä väheni 55:llä asemalla, Sundström ei empinyt, vaan osti samana vuonna Kaukaan Teboilin Huoltokumppanit Oy:ltä.

 

Yrittäjä Marko Sundström on pyörittänyt Kaukaan huoltoasemaa kaksi vuotta.

-Pari vuotta sitten lähdettiin liikkeelle varovasti, kun ei oikein tiedetty, onko huoltoasemalla kysyntää.

Tarvetta on. Kaukaan Teboilin jäljiltä kiinteistö ehti olla pimeänä kolmisen kuukautta, mutta kun uusi huoltoasema avattiin, heräsi koko Kaukaan liikekeskus.

-Tähän asti työtä on riittänyt aamusta iltaan ihan tarpeeksi.

Pari viikkoa sitten huoltoasemalle tuli Suomen kotileipomon myymälä. Seinän takana hurisee autopesula ja sen vieressä on huoltohalli.

-Autojen pesu on tärkein liiketoiminta, kun entistä harvemmalla on mahdollisuutta pestä autoaan itse. Huoltotoiminta puolestaan on hyvin pienimuotoista. Autojen tekniikka vaatii tänä päivänä erityisosaamista.

 

Päivittäistavarakauppaan Sundström ei sentään ole lähtenyt mukaan. Hänen mukaansa olisi järjetöntä tapella vapautuneita kauppojen aukioloaikoja vastaan.

-Ja meillähän on tuossa vieressä iso market.

Pekka Huttula sanoo, että huoltoasemien määrä sopeutuu ajan muutoksiin, kun muun muassa autojen energiatehokkuus kasvaa ja polttoaineenkulutus kasvaa.

-Suomessa on ollut perinteisesti runsaasti huoltoasemia suhteessa asukas-, auto- ja liikennemääriin, kun tilannetta vertaa moniin muihin Euroopan maihin, Huttula katsoo.

 

Huoltoasemat

ABC, 433

Neste Oil, 462

SEO, 175

Shell, 186

St1, 285

Teboil, 336

Lähde: Öljyalan keskusliitto

Heikki Sairanen