Louhimon valitukset nurin

TAIPALSAARI. Vaasan hallinto-oikeus teki Destian ympäristölupaan muutamia tiukennuksia.

Kirjoittaja:
HELENA RISSANEN

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Merenlahden louhimosta tehdyt valitukset. Destia Oy:n ympäristölupa Kangas-ahonmäellä oikeuttaa louhintaan, murskaukseen ja asfalttiasematoimintaan.

Hallinto-oikeus täsmensi muutamin kohdin lupapäätöksen määräyksiä. Louhintaa rajoitetaan sekä eri vuorokauden aikoina että eri vuodenaikoina. Hallinto-oikeus lisäsi porauksen ja rikotuksen toimiin, joita aikarajoitukset koskevat. Kuljetuksiin tuli tiukennuksia viikonloppuajoja koskien.

Hallinto-oikeus määräsi myös esittämään suunnitelman meluntorjuntatoimenpiteistä viranomaiselle ennen jokaisen uuden vaiheen alkua. Louhinta on ajoitettu neljään eri vaiheeseen.

 

Päätöksestä on mahdollisuus valittaa vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jos valittajat eivät jatka, päätös tulee lainvoimaiseksi toukokuun alussa. Toimintaa ei saa aloittaa ennen kuin päätös on lainvoimainen.

— Lupamääräykset voivat myös rajoittaa toiminnan aloittamista, koska tiettyjä töitä ei kesän aikana voi tehdä,  ympäristötarkastaja Päivi Uski Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo.

 

Ympäristöluvasta valittaneet olivat huolissaan melusta, tärinästä, pölystä, rekkaliikenteen lisääntymisestä ja pilaantuvista marja- ja sienestysmaista. Luvasta tehtiin kahdeksan valitusta.

Meluselvityksessä tarkasteltiin valittajien mukaan puutteellisesti toimintojen yhteisvaikutuksia. Louhinnan pelättiin myös lisäävän haittoja Pien-Saimaan vesialueella.

Helena Rissanen