Lounaskahvila Lauritsalan malliin

Lappeenranta. Kati Stockmakari ja Teija Savolainen tunnustavat olevansa piintyneitä lauritsalalaisia.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

K-market, juhlavaatepuoti, käytettyjen hiihtovälineiden myymälä, venäjänkielinen baptistiseurakunta, kirpputori — ja uutena Kati Stockmakarin ja Teija Savolaisen lounaskahvila.

Kaksikko avasi epävirallisesti Vanha Kauppala -nimeä käyttävän Lauritsalan lounaskahvilan joulukuun puolivälissä Luukkaantorilla.

 

Stockmakari piti äitinsä kanssa Luukkaantorilla 15 vuotta karkkipuotia ja lounaskahvilaa, mutta viime vuonna tilat menivät alta. Stockmakari ei halunnut luopua vakiintuneesta ja ihanaksi luonnehtimastaan asiakaskunnasta, vaan halusi jatkaa toimintaa.

Lopulta uudet tilat löytyivät entisen kebab-ravintolan paikalta. Stockmakari onnistui vielä houkuttelemaan yhtiökumppaniksi eläkkeelle jääneen äitinsä tilalle naapurinsa Teija Savolaisen.

Ensimmäinen urakka oli remontoida kulunut kahvila uuteen kuosiin.

— Alku oli vääntöä remontin kanssa. Olemme tehneet remontin käytännössä itse, ja käsissä on ollut poraa ja sahaa ja vasaraa, nauraa Stockmakari.

 

Nyt kaikki on mallillaan, vaikka esimerkiksi salaattipöytä on vielä takahuoneessa odottamassa lopullista sijoituspaikkaa.

Uusia investointeja olivat esimerkiksi iso uuni kymmenelle pullapellille, kaasuliesi ja tiskit kahdessa minuutissa pesevä pesukone.

Asiakkaiden joukossa on paljon esimerkiksi naapurustossa töissä käyviä ja lähistöllä asuvia eläkeläisiä, jotka käyvät lounastamassa kotiruokaa.

— He saavat täällä ruokaa ja seuraa. Päivittäin käy ehkä yksi tai kaksi asiakasta, joita en ennestään tunne, sanoo Stockmakari.

— Kuuntelemme asiakkaiden tarpeita emmekä tee niin kuin meistä itsestä hyvältä tuntuu, sanoo Savolainen.

 

Kahvila avautuu aamuyhdeksältä ja menee kiinni puoli neljältä. Kahvit saa kuitenkin juoda rauhassa loppuun puoli neljän jälkeenkin. Mikäli lähistöllä alkaa rakennustyömaa, kahvila avataan nykyistä aikaisemmin rakentajien aikataulun mukaan.

Yrittäjien työpäivä alkaa jo seitsemältä nakkicroissantien, munkkien ja muiden leivonnaisten leipomisella.

— Kaikki tehdään itse ruisleipää lukuunottamatta, sanoo Savolainen. Lisätyöntekijöitä ei ole tarkoitus palkata.

— Se on niin hirveän kallista, Stockmakari sanoo.

 

Molemmat yrittäjät ovat syntyperäisiä lauritsalalaisia. Länsi-Lappeenrantaan muuttaminen kuulostaa heistä jokseenkin mahdottomalta ajatukselta.

Lännessäkin toki esimerkiksi on hienoja lenkkeilymaastoja, minkä Stockmakari aikoinaan Kivisalmessa ja Voisalmessa asuneena tunnustaa.

— Se ei vain tunnu kodille, hän vannoo Lauritsalan nimeen.

 

Lauritsalalainen yrittäjäkaksikko

Kati Stockmakari on syntynyt 1971, Teija Savolainen 1961.

Molemmat ovat syntyneet Lauritsalassa ja asuvat Kanavansuulla.

Molemmilla on koira, jonka lenkittäminen käy harrastuksesta.

Stockmakarilla on pitkä yrittäjätausta, Savolainen on ollut aiemmin toisen palveluksessa ravintola-alalla.

Outi Salovaara