Parocin konttori halutaan suojella

Lappeenranta. Parocin tarkoitus on purkaa Ihalaisten teollisuusalueen konttorirakennus kevääseen 2019 mennessä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen

Parocin konttorirakennuksen purku Ihalaisen teollisuusalueella ei ole pelkkä hakemusasia. Alueen kulttuuriympäristöstä on tehty selvitys osana kaupungin eteläisten osien osayleiskaavoitusta. Selvityksen Lappeenrannan kaupungille tehnyt rakennustutkija Lauri Putkonen esittää, että teollisuusalueesta rakennuksineen tehdään lisäselvityksiä.

-Alueella on ilmiselvästi kulttuurihistoriallista merkitystä, onhan se Lappeenrannan vanhimpia teollisuusalueita. Konttorirakennus on itsestään selvä lisäselvittelyn kohde, mutta on siellä muutakin.

Parocin eristysmateriaalien valmistus Nordkalkilta vuokratulla tontilla päättyy 2017. Paroc ja Nordkalk ovat sopineet, että Paroc purkaa tontilla olevat rakennukset, joukossa konttorirakennus, toukokuuhun 2019 mennessä ja siivoaa tontin luovutuskuntoon Nordkalkia varten.

 

Konttorirakennus on valmistunut 1941. Amanuenssi Miikka Kurri Etelä-Karjalan museosta arvelee, että sen purkaminen ei ole läpihuutojuttu, vaikkei rakennuksella suojelumerkintää olekaan.

-Alueeseen liittyy arvoja maakunnallisella tasolla. Se tarkoittaa, ettei purkulupaa voida suoraan myöntää.

Kurri sanoo, että suojelu pitää määrittää asemakaavoituksessa tai toimenpiteiden yhteydessä.

-Eli jos konttorille haetaan purkulupaa, pitää olla riittävä tieto, mitä ollaan hävittämässä. Tietenkin myös Nordkalkin suunnitelmat alueen osalta pitää huomioida. Jos rakennusta ei saa purkaa, sille pitää löytää järkevä käyttötarkoitus, jotta se säilyy kunnossa.

 

Eteläisten osien yleiskaavoitusta ohjaa yleiskaava-arkkitehti Marjo Saukkonen. Hän sanoo, että teollisuusalueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet on ilman muuta huomioitava kaavavalmistelussa ja merkittävä yleiskaavaan. Varsinkin, jos on kyse maakunnallisesti arvokkaista kohteista.

-Ne määritellään sitten tarkemmin alueen asemakaavoituksessa. Nordkalkin näkemys on tietenkin myös huomioitava.

Saukkosen mielestä konttorirakennus on säilyttämisen arvoinen. Hän toivoo, että Nordkalk kiinnostuu konttorin säilyttämisestä.

-Rakennus ei säily, jos omistaja ei ota asiaa omakseen. Tässä olisi yritykselle hyvä tilaisuus imagovoittoon. Vanhan rakennuksen kunnostus olisi hyvää mainosta.

 

Rakennuksen suojelu

Asemakaava-alueilla rakennusten ja kulttuuriympäristöjen suojeluun käytetään maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia keinoja eli asemakaavallista suojelua.

Rakennusperintölakia käytetään suojeluun asemakaava-alueiden ulkopuolella. Rakennusperintölailla suojellaan rakennuksia selvästi harvemmin kuin asemakaavoituksella.

Lähde: Kaakkois-Suomen ELY

Heikki Sopanen