Pellettitehdas heräilee Luumäellä

ENERGIA. Tuomo Salosen Deletec investoi tehtaaseen kolme miljoonaa ja toivoo tuotannon käynnistyvän vuoden lopussa.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Pellettitehdas Luumäen Puukylässä saattaa käynnistyä uudelleen tämän vuoden lopulla. Tehdas on ollut pysähdyksissä viisi vuotta, kun L&T Biowatti lopetti siellä pelletin tuotannon keväällä 2009 toimittuaan vain vuoden.

Tehtaan nykyinen omistaja, Tuomo Salosen Deletec Oy, aikoo tehdä tehtaalla noin kolmen miljoonan euron investoinnit.

-Rakennamme kuivaamon ja yhden tai kaksi puristinta lisää, koska ilman kuivaamoa ja vain yhdellä puristimella tehdasta ei kannata käynnistää, Salonen kertoo.

Kuivaamon suunnittelu on käynnissä, samoin liiketoiminnan käynnistämisselvitys. Ympäristölupa investoinneille on saatu, ja jatkossa tarvitaan enää rakennuslupa.

-Jos kaikki sujuu hyvin, kuivaamo ja pellettitehdas olisivat tuotannossa vuoden vaihteessa.

Salonen sanoo, että tuotantotavoite on 50 000 tonnia vuodessa. Pitkälle automatisoitu tehdas työllistää puolen tusinaa työntekijää.

 

Pellettitehdas valmistui 2007. Luumäen kunta rakensi tehdasrakennuksen ja koneet ja laitteet omisti Umacon Oy, myös Salosen omistama yhtiö. L&T Biowatti vuokrasi laitteet ja tilat tarkoituksenaan lunastaa myöhemmin tehdas itselleen. Pellettimarkkina ei kuitenkaan vetänyt, ja L&T Biowatti lopetti syksyllä 2008 alkaneen tuotannon keväällä 2009.

Tuotanto on ollut seis siitä lähtien. Umacon osti tehdasrakennuksen Luumäen kunnalta vuoden 2010 lopulla. Koko tehdas siirtyi joulukuussa 2012 yritysjärjestelyillä Umacon Oy:ltä Deletec Oy:lle.

Deletecin Salosen mukaan pellettituotannon näkymät ovat nyt paremmat kuin viisi vuotta sitten, ja raaka-aineen saanti varmempaa.

Heikki Sopanen