Saaren omistaja pulassa

Lappeenranta.  Ylijäkän saaren Saimaalta ostanut pietarilaismies hakee venepaikkaa lehti-ilmoituksella.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

Ylijäkän saaren Saimaalla Haukilahden edustalla omistava venäläinen etsii epätoivoisesti laituripaikkaa saaren edustalta mantereelta.

Mies on turvautunut Etelä-Saimaan ilmoituksiin löytääkseen vuokrattavan tai ostettavan laituripaikan. Venäläistä miestä auttaa vantaalainen laiturivalmistaja Lip-Lap-yhtiö, jonka nimissä Etelä-Saimaan ilmoitus on jätetty.

Lip-Lap rakentaa miehelle laiturin, kunhan laituripaikka löytyy.

— Hän on vähän pulassa. Saareen on tulossa isot rakennukset, eikä laituripaikkaa ole, sanoo Lip-Lapin toimitusjohtaja Kimmo Palotie.

 

Palotien mukaan omistaja on valmis ostamaan esimerkiksi kymmenen metrin pätkän rantaa tai vuokraamaan rantapalstan vaikkapa 20 vuoden vuokrasopimuksella.

Omistaja on myös valmis rakentamaan laiturin omalla kustannuksellaan useampia käyttäjiä varten ja antamaan laiturin muiden käyttöön ilmaiseksi, kunhan vain itse saa laituriin oman venepaikan.

— Muutamia yhteydenottoja on jo tullut. Keräämme tietoja ja katsomme millä ehdoilla ja summilla venepaikan voisi järjestää, sanoo Palotie.

Suomalainen nainen myi 9 000-neliöisen saaren pietarilaismiehelle 2012 noin 300 000 eurolla. Kun kauppa tehtiin, myyjä lupasi myydä ostajalle myös mantereella sijainneen venepaikkansa.

Palotien mukaan myyjä tuli myöhemmin toisiin ajatuksiin, kieltäytyi venepaikkakaupasta ja purki vanhan laiturinsa pois.

Saaren omistajalla on nyt vaihtoehtona ajaa veneensä Joutsenon Likolahteen tai Lappeenrantaan. Molemmat vaihtoehdot tarkoittavat kymmenien minuuttien venematkaa. Jos laituripaikka löytyisi Ylijäkän edustalta, venematka jäisi jopa alle kilometrin.

Palotien mukaan tapaus on poikkeuksellinen.

— Yleensä venäläisten asiakkaiden mökit ovat mantereella tai autotien päässä, hän sanoo.

 

Saaren ostanut 1972 syntynyt pietarilaismies johti vielä pari vuotta sitten valtiollista Pietarin kaupunkisuunnitteluvirastoa. Tällä hetkellä hän on toimitusjohtajana Tsentr Identifikatsija -yhtiössä.

Viime vuonna mies esitteli Venäjän presidentin talousmodernisaation ja innovaatiokehityksen neuvostolle yhtiönsä kehittämää sähköistä kansalaisten tunnistautumisjärjestelmää. Kuulijoiden joukossa oli muun muassa pääministeri Dmitri Medvedev.

 

Laituri voi tarvita rakennusluvan

Laituria ei saa sijoittaa kiinteistörajojen välittömään läheisyyteen tai toisen kiinteistön edustalle. Laiturin saa rakentaa vain rannan omistaja tai haltija. Rakentaminen vaatii vesialueen haltijan suostumuksen.

Laiturin koolla on merkitystä. Esimerkiksi Lappeenrannassa asemakaava-alueen ulkopuolella lupa edellytetään yli 15 metriä pitkältä ja kooltaan yli 20-neliöiseltä laiturilta.

Maapengerlaituri edellyttää lupaa useammin kuin puulaituri. Viranomaiset suosittelevat puisia tai kelluvia laitureita maanpengerlaitureiden sijasta.

Jos laituri aiheuttaa haittaa esimerkiksi kalastukselle, vesiluonnolle tai maisemalle tai jos laiturista ei synny naapurisopua, on hankkeelle haettava lupa.

Lähteinä mm. valtion ympäristö.fi-sivusto ja Lappeenrannan kaupunki.

Outi Salovaara