Ulosmarssilla puolustettiin terveyspalveluja

Lappeenranta. Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijat joutuvat jatkossa pärjäämään ilman Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluja.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen

Skinnarilan kampuksen tuulista kevätpäivää värittivät keskiviikkona banderollit ja rokki. Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijat osoittivat mieltään tasapuolisten terveyspalvelujen puolesta.

Kesän jälkeen kampuksella kulkee nimittäin kahden sorttisia opiskelijoita. Toiset saavat terveyspalvelunsa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöltä YTHS:ltä ja toiset Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä Eksotelta. Viimeiset kolme vuotta kaikki ovat käyttäneet YTHS:n palveluja ja olleet niihin tyytyväisiä.

Kyseessä oli kuitenkin kokeilu, joka päättyy heinäkuun lopussa.

 

Ulosmarssin alullepanija Osmo Riikonen sanoo, että mielenilmaisun tarkoituksena oli näyttää, että opiskelijat ovat tyytymättömiä suunnitelmaan jäädä ilman YTHS:n palveluja.

— Nyt tuli mitta täyteen. Pyrimme aiheuttamaan kulon, joka leviää pitkin Suomea. YTHS:n palvelut eivät kuulu pelkästään Imatran ja Lappeenrannan ammattikorkeakoululaisille, vaan kaikille koko Suomessa.

Riikosta harmittaa, että sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä viedään osalta opiskelijoita terveydenhuollon palveluja, ja asetetaan opiskelijat eriarvoiseen asemaan.

— Tämä ei ole hyvä paikka säästää. Kun olimme lapsia parikymmentä vuotta sitten, säästettiin terveydenhuoltomenoista. Kun olemme nuoria aikuisia, säästetään taas meidän terveydestämme, vaikka pitäisi korjata niitä vaurioita, mitä edelliset säästöt aiheuttivat. Tämä on röyhkeä vääryys.

 

Ensimmäisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Sanna Suurpää kertoo käyttäneensä syksyn ja kevään aikana paljon YTHS:n palveluja.

— Olen korjauttanut muun muassa hampaita, ja hoito oli selkeää ja jämptiä. Vasta paikkakunnalle muuttaneelle on ollut helppoa löytää palvelut, kun ne ovat tässä lähellä. Uskon, että nykyiset palvelut ovat laadukkaampia kuin mitä Eksote voi meille tarjota.

Terveydenhuolto on Suurpään mukaan ollut myös opiskelijan kukkarolle sopiva. 44 eurolla saa koko lukuvuoden palvelut.

— En edes tiedä, mistä lähtisin etsimään Eksoten palveluja.

 

Naapuritalosta tukeaan tulivat osoittamaan myös teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan miehet. Hallituksen puheenjohtaja Tomi Mankisen mukaan kaikki, mitä voidaan tehdä yhdessä, kannattaa tehdä yhdessä.

— Kaikille opiskelijoille kuuluvat samanlaiset palvelut.

Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Saikon hallituksen puheenjohtaja Pauliina Paakin mukaan opiskelijoiden perusterveydestä ja mielenterveydestä kannattaa pitää huolta, jos pyritään lyhyempiin opiskeluaikoihin ja pidempiin työuriin.

 

Tästä on kyse

Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijat Lappeenrannassa pääsivät syksyllä 2011 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluiden piirin. Tammikuun 2013 alussa palvelut laajenivat myös Imatralle.

YTHS:n palvelut ammattikorkeakoulun opiskelijoille päättyvät heinäkuun 2014 lopussa.

Kokeilua koordinoivan sosiaali- ja terveysministeriön ministereiden linjausta ja valtioneuvoston päätöstä kokeilun loppumisesta perusteltiin muun muassa valtion taloudellisella tilanteella sekä terveydenhuoltoon tulevaisuudessa tehtävillä muutoksilla.

Kokeilu toteutettiin myös Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

Lappeenrannan insinööriopiskelijat, tradenomiopiskelijat, korkeakouluopiskelijat sosiaali- ja terveysalalta sekä Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta vastustivat kokeilun lopettamista ulosmarssilla keskiviikkona.

Helena Rissanen