Apua yhdestä paikasta

Lappeenranta. Eksoten Iso apu -palvelukeskus kokoaa yhteen vanhusten ja vammaisten palveluneuvonnan sekä sosiaalityön.

Ilpo Leskinen

Vanhukset ja vammaiset saavat nyt apua yhdestä pisteestä. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on avannut Iso apu -palvelukeskuksen Lappeenrannan Kauppakadulle, entisen autotalon tontille.

Eteläkarjalaisia palveleva Iso apu on toiminut helmikuun lopulta lähtien, mutta maanantaina talo avattiin juhlallisesti.

Eksoten vammaispalvelujen johtaja Riikka Hakoma kertoo, että apua tarjotaan matalan kynnyksen periaatteella.

-?Asiakkaan ei tarvitse tietää, onko hän oikeassa paikassa ja kuka voi häntä auttaa. Palveluohjaaja selvittää asiakkaan tarpeet ja ohjaa hänet eteenpäin.

 

Talon aulassa on infopiste ja palveluohjaajan vastaanotto. Palveluohjaaja on paikalla maanantaista perjantaihin kello 9-15. Silloin voi tulla ilman ajanvarausta. Talon asiakaspalvelunumero on 05?352?2370.

 

Asiakas tavoittaa yhdellä käynnillä useita ammattilaisia.

Talossa toimivat vammaispalvelujen sosiaalityöntekijät ja palveluohjaajat, veteraanineuvojat, SAS-hoitajat, omaishoidon tukikeskuksen palveluohjaajat ja lähihoitajat, palveluneuvontapisteen palveluohjaajat ja terveydenhoitajat, tehostetun kotihoidon sairaanhoitajat, yöpartio, turva-auttajat sekä kotihoidon tiimien lähi- ja sairaanhoitajat.

 

Iso apu on saanut kiitosta keskeisestä sijainnistaan, mutta parkkipaikkoja on vähän. Taloon pääsee sekä Kauppakadun puolelta että talon sisäpihalta, jonne kuljetaan Perillistenkadulta.

Iso apu toimii talon alakerrassa. Talon muissa kerroksissa on 55 seniorien vuokra-asuntoa. Talon omistaa Suomen seniorikodit.

Toiseen kerrokseen sisustetaan malliasuntoa, jossa näkee, miten tavallisen asunnon voi muuttaa esteettömäksi. Asuntoa käytetään myös asiakkaan toimintakyvyn arvioinnissa.

Palvelukeskuksessa on lähes 120 työntekijää. Saimaan tukipalvelujen ylläpitämä, kaikille avoin  kahvila avautuu tiistaina. Se on avoinna arkisin kello 9-15.

 

Eksote järjestää avoimien ovien päivän Iso apu -palvelukeskuksessa sekä Lasten ja nuorten talossa Rakuunamäellä torstaina 8. toukokuuta.

Ison avun ovet ovat avoinna kello 9-17 sekä Lasten nuorten talon kello 14-17.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen