Eksote sai luvan ottaa yksityispotilaita

Terveydenhoito. Sädehoidon ja synnytysten lisäksi on kysytty dialyysihoitoa, päiväkirurgiaakin voi tulla myyntiin. Vesterinen varoittaa ohituskaistasta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Eksote ryhtyy myymään esimerkiksi sädehoitoa ja synnytyksiä yksityisille. Niiden tarjonnassa on ollut satunnaisesti ylikapasiteettia.

Eksotelta on kysytty myös dialyysihoitoa. Päiväkirurgiset toimenpiteetkin saattavat aikaa myöten tulla myyntiin.

-Venäläisiltä tulee tiedusteluja aika paljon. Venäläiset haluavat Etelä-Karjalaan nimenomaan synnyttämään, kertoo akuuttisairaalan johtajaylilääkäri Jukka Toivonen.

Toivonen korostaa, että Eksote lähtee myynnissä hyvin varovaisesti liikkeelle.

-Myydään vain niiltä aloilta, joissa ei selkeästi ole jonoja. Ja jokaisesta hoitopäätöksestä on tehtävä erikseen arvio ja päätös on perusteltava.

Toivosen mukaan yksityispotilaat hoidetaan samalla henkilökunnalla ja samoissa tiloissa kuin muutkin potilaat.

HUS ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri jo markkinoivat palvelujaan myös venäläisille.

-Emme ole tässä yksin, vaan alamme olla kilpailutilanteessa.

 

Eksoten hallitus hyväksyi keskiviikkona yksimielisesti satunnaisen myynnin. Hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) esitti, että pitäisi vielä erikseen selvittää, miten todennetaan, että tarjolla varmasti on ollut vapaata kapasiteettia.

-Jonon ohi ei rahatukulla voi eikä saa päästä. Luottamushenkilöillä on oltava keinot seurata, mitä ja kenelle myydään ja ennen kaikkea, että myydään vain silloin, kun maakunnan asukkaat eivät tarvitse kaikkea kapasiteettia.

 

Vesterisen esitys hävisi äänestyksessä 8-5. Vesteristä kannattivat muut demarit ja perussuomalaisten Marjut Kuvaja-Kukkonen.

Myytävä palvelu hinnoitellaan markkinaperusteisesti 2,5-kertaiseksi hinnastoon verrattuna.

Johtajaylilääkäri päättää myynnistä tapauskohtaisesti.

Anne Kotiharju