Kaakkois-Suomen kaduilla koko maata turvallisempaa

Rikollisuus. Poliisin hälytystehtävien määrä kasvoi alkuvuonna viime vuoteen verrattuna. Omaisuusrikollisuudessa vallitsee sarjarikosten trendi.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Kaakkois-Suomen kaduilla on poliisin ensimmäisen vuosineljänneksen tilastojen mukaan turvallisempaa kuin koko maassa.

Katuturvallisuusindeksi koostuu ryöstöjen, pahoinpitelyjen, vahingontekojen sekä ratti- ja liikennejuopumusten painotetusta lukumäärästä suhteutettuna väestömäärään.

 

Myös rikosten määrä väheni viime vuodesta. Kaakkois-Suomen poliisi selvitti tammi—maaliskuussa 10 854 rikosta, eli 1810 rikosta vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Asuntomurrot ja vapaa-ajan asuntoihin tehdyt varkaudet kuitenkin ovat lisääntyneet.

Poliisin mukaan ulkomailta tuttu, sarjatyönä tehty omaisuusrikollisuus on kasvussa. Rikoksentekijät tulevat Suomeen vain toteuttaakseen ennalta suunnitellut ryöstöt, murrot tai varkaudet ja poistuvat saman tien.

Poliisin hälytystehtävien määrä kasvoi yli 16 prosentilla, mutta kotihälytyksiä oli viitisen prosenttia vähemmän. Perheväkivaltarikosten määrä niukkeni tammi—maaliskuussa jopa 18 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Törkeitä huumausainerikoksia kirjattiin alkuvuodesta viisi vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Poliisin mukaan viime vuonna aloitetut tutkintatoimenpiteet ajoivat huumausainemarkkinoilta pois yksittäiset tukkumyyjät ja tyrehdyttivät tarjontakanavat hetkellisesti.

 

Liikennerikkomuksia Kaakkois-Suomessa kirjattiin tammi—maaliskuussa 7 000, kun viime vuonna määrä oli 8 852. Lukuihin on vaikuttanut heikentävästi automaattisen liikennevalvonnan uudet järjestelyt.

Jenni Hirvinen