Uudella sairaalalla hoppu

Lappeenranta. Sote-uudistus ei heiluta 60 miljoonan euron päivystyssairaalaa. Parhaillaan kilpailutetaan arkkitehtitoimistoa. Valmista pitäisi tulla vuonna 2016, vaikka kaava on vasta tekeillä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Vielä ei ole edes tarkkaa paikkaa tiedossa. Siitä huolimatta Etelä-Karjalan keskussairaalan uuden päivystyssairaalan pitäisi valmistua jo vuoden 2016 keväällä. Eksote kilpailuttaa parhaillaan rakennuksen arkkitehtisuunnittelua. Kiinnostuksensa ilmaisi viisi toimistoa.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen ei epäile, etteikö yhteispäivystyksen ja vuodeosastojen rakentamisen aikataulu pitäisi. Vielä lopullista sisältöä odottava sote-uudistuskaan ei Itkosen mielestä hetkauta hanketta.

-Etelä-Karjalassa on oltava hyvin toimiva uudenaikainen päivystyssairaala. Se asia ei muutu sote-ratkaisussa.

Itkonen toteaa, että itse asiassa Kotkassa ja Kouvolassa on Eksotea huomattavasti isommat investoinnit edessä.

-Ainakin Kotkan ja Etelä-Karjalan päivystyssairaalat on oltava väestön palvelutarpeen takia.

Eksoten valtuusto hyväksyisi 60 miljoonan euron investoinnin syksyllä.

 

Kaupunki laatii parhaillaan kaavamuutosta päivystyssairaalaa varten. Tarkkaa paikkaa ei määritellä, mutta tarvittava rakennusoikeus annetaan. Kaava pistää myös ajan tasalle jo toteutuneen tilanteen, jossa tontille on rakennettu pysäköintitalo.

Eksoten teknisen johtajan Juhani Ahokkaan mukaan ehdottomasti paras paikka uudisrakennukselle on golfkentän vieressä. Leikkaussalit ja kuvantamisyksikkö olisivat lähellä. Muihinkin vaihtoehtoihin on varauduttava.

-Ne olisivat kuitenkin ongelmallisia kuten nykyisen korkean päärakennuksen ja Valto Käkelän kadun väliin rakentaminen.

 

Golfkentän alueelle Saimaan rantaan on valmistunut uusia rivitaloja. Pentti Itkosen mukaan niiden valmistuessa ei ollut tiedossa, että keskussairaala kasvaa golfkentän viereen.

-Varmaan nämä tulevat asukkaille yllätyksenä. Pääsisäänkäynti siirtyisi tuolle puolelle. Liikenne lisääntyisi.

Nyt käsillä oleva kaava saa pian jatkoa. Liikennejärjestelyihin tulee muutoksia. Lisäksi Eksote luopunee Valto Käkelän kadun kolmesta toimistotalostaan, joihin tullee asuntoja.

Keskussairaala varautuu myös tuleviin laajennuksiin. Tilaa olisi Imatrantien varressa, mihin alun perin suunniteltiin pysäköintitaloa. Yksi laajentumisen paikka olisi Imatrantien ja Kahilanniementien kulmauksessa nykyisellä golfkentällä.

 

Päivystyssairaalan mahdollistava kaavaluonnos sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat ennakkokuulemista varten nähtävillä kesäkuun viidenteen päivään asti.

Anne Kotiharju