Yläkoulut nihkeitä metkuilulle

Lappeenranta. Yläkoulut ovat huonoja lähtemään Metkun Kulttuuripolulle. Metku aikoo kääntää päät menemällä suoraan kouluille.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Aada Kosonen ja Alisa Nuutinen sahaavat laudasta paloja Lappeenrannan linnoituksessa. Kohta paloihin liimautuu erilaisia kuvia: norppaa, kuningatar Kristiinaa, pappia, SaiPan pelaajaa ja yksisarvista.

Hahmot perustuvat sekä fantasiaan että paikallishistoriaan, ja pian niillä voi pelata Lauritsalan yläkoulun 8B:n äidinkielen tunneilla suunnittelemaa lautapeliä vaihtoehtona Linnoituksen vallien muille puuhille.

Lauritsalan 8B-luokan lautapeli työstyi Linnoitukseen osana Metkun Kulttuuripolkua. Luokka tutustui muotoilija Satu Musakan työhön kevään aikana ja suunnitteli yhdessä paikallishistoriaan perustuvan pelin.

 

8B:n Kulttuuripolulle rynnistäminen perustui luokanvalvojan, äidinkielen lehtori Maija Parmanin aktiivisuuteen. Metkun kulttuurikasvatusohjelma on ollut kaupungin yläkouluissa mahdollista vuodesta 2011, mutta yläkoulut hyödyntävät mahdollisuutta vain vähän.

Yläkoulujen lukujärjestys rakentuu eri aineiden yksittäisistä tunneista, ja pitemmän ajan varaaminen vaatii valtavasti sopimista, säätöä ja yhteistyötä.

Parmanin oppilaat ovat tutustuneet draamaan teatteriohjaajan kanssa ja orkesterin toimintaan muusikon ohjaamana. Myös lautapelin suunnittelu ja rakentaminen natsaavat äidinkielen opiskelun kanssa.

— Lautapeliin liittyy monta asiaa, kuten hahmojen suunnittelu, tarinan rakentaminen ja työskentely ryhmän jäsenenä. Jokainen voi tehdä sitä, mikä kiinnostaa ja missä on hyvä, Parman listaa osallistumisen hyötyjä.

 

Yläkoulut ovat löytäneet Kulttuuripolulle huonosti alkuinnostuksen jälkeen. Metku alkaa kääntää koulujen passiivisuutta ensi syksynä. Tyyli on tuttu Muhammedin ja vuoren suhteesta: koska koulut eivät lähde polulle, Metku lähtee koululle.

Metkun masinoimana eri taiteenalojen tekijät työpajattavat Joutsenon yläkoulun 7-luokkalaisia kaksi päivää marraskuussa. Joutsenon Kulttuuripolun päivät on tarkoitettu pilotiksi.

— Metku on julkisuudessa kuorotoiminnan kautta, mutta koulujen opetussuunnitelmassa oleva Kulttuuripolku on laajan yhteistyön vuoksi arvokkainta, toiminnanjohtaja Minna Pirilä-Martti perustelee tärkeyttä.

Kulttuuripolku

Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun peruskoulun oppilaille suunnattu kulttuuri- ja taidekasvatusohjelma Lappeenrannassa.

Tavoitteena tutustuttaa oppilaat kaupungin kulttuuritarjontaan ja taiteenharrastamisen mahdollisuuksiin. Tapahtuu taiteilijoiden kouluvierailuina ja työpajoina laitoksissa, joihin on maksuton kuljetus.

Kattaa kaikki taiteen osa-alueet, työpajat on tarkoitettu kaikille Lappeenrannan esi- ja peruskoululaisille. 9-luokkalaiset saavat K9-kortit, joilla pääsee maksutta kaupungin kulttuurilaitoksiin ja saa kahden euron alennuksen elokuvalipuista.

Toimii myös Imatralla, jossa oppilaat voivat tutustua kaupungin kulttuurilaitoksiin.

Muutkin Etelä-Karjalan kunnat voivat tilata palvelua.

Polku eskarilaisille

Metkun Kulttuuripolku laajenee esiopetuksen opetussuunnitelmaan ensi syksynä. Lappeenrannan kaupungin esiopetusryhmille on tarjolla seitsemän erilaista työpajaa syyslukukauden alusta.

Metkutoiminnan laajentuminen tuo Kulttuuripolun piiriin runsaat 700 uutta lasta, jotka voivat tutustua kaupungin kulttuurilaitoksiin, taiteen harrastusmahdollisuuksiin ja taiteen perusopetuslaitoksiin.

Laajentumisen lisäkustannukset maksaa yleinen kulttuuritoimi. Kulttuuritoimen viime vuoden budjetin ylijäämä, 44 000 euroa, on tarkoitus sijoittaa Metkun tapahtumien ja toiminnan tukemiseen.

Petteri Värtö