Alisa Vainio hallitsee lajin kuin lajin

LAPPEENRANTA. Huippulahjakas Alisa Vainio on ikäluokkansa parhaimmistoa neljässä eri lajissa. Tällä hetkellä keskittyminen on estejuoksussa, jossa Vainio rikkoi ikäluokkansa Suomen ennätyksen.

Kirjoittaja:
Tuomo Reponen

LAPPEENRANNAN Urheilu-Miesten Alisa Vainio rikkoi kaksi rajapyykkiä reilu viikko sitten Lahdessa. 17-vuotiaiden Suomen ennätys meni uusiksi, ja samalla alittui 19-vuotiaiden MM-kisaraja, kun 16-vuotias lappeenrantalainen kellotti 3 000 metrin estejuoksussa ajan 10.19,85. Moni olisi varmasti onnensa kukkuloilla, mutta Vainiota asia ei juuri hetkauta.

-Se ei ollut itse asiassa mikään hyvä juoksu. Parannettavaa jäi vähän joka asiaan, Vainio kertoo.

Suomen ennätys ei ollut tavoitteena, kun lahjakkuus päätti alkaa satsata estejuoksuun tosissaan. 16-vuotiaan Vainion päätavoite on kehittyä.

-Haluan vain juosta nousujohteisesti kauden loppuun asti. Kaikki mitä tulee sen mukana on pelkästään plussaa.

Ajatukseen on helppo uskoa, sillä heinäkuussa Yhdysvaltojen Eugenessa järjestettävistä 19-vuotiaiden MM-kisoista Vainiolla ei ollut vielä muutama viikko sitten hajuakaan.

-Ne tulivat yllätyksenä. Kyllä ne tietysti kiinnostaisivat.

 

MAHDOLLINEN edustustehtävä Suomen väreissä ei olisi uusi juttu. Vainio on nimittäin ehtinyt kuulua ikäluokkansa maajoukkueeseen myös pikaluistelussa, jääkiekossa ja jääpallossa. Pikaluistelu kuuluu yhä lajivalikoimaan. Jääkiekko jäi viime talvena. Vainio kuvailee varsin suorasti ja rehellisesti syyn.

-Kauan minä tuskailin sen kanssa. Huomasin, etten osannut iloita täysillä joukkueen onnistumisista, jos itselläni ei kulkenut. Minulla on yksilöurheilijan luonne, joten juoksu ja pikaluistelu valikoituivat päälajeiksi ikään kuin itsestään.

-Lisäksi joukkuekaverit eivät oikein tahtoneet hyväksyä juoksuharrastustani, Kuortaneen urheilulukion ja samalla SM-tason kiekkoilun joulun jälkeen jättänyt Vainio muistelee.

Tarinat kertovat, kuinka nuorta urheilijaa on painostettu tekemään lajivalintansa. Vainio ei ole törmännyt samaan ongelmaan. Monen lajin taitaja on saanut harrastaa haluamaansa lajia rauhassa.

-Kaikki ovat pitäneet positiivisena asiana usean lajin harrastusta. Olen saanut vain kannustusta osakseni.

 

VAINIO vaihtoi joulun jälkeen Kuortaneen Kimpiseen ja aloittaa syksyllä toisen lukukautensa. Sitä ennen edessä on tiivis kilpailukesä. Valmentaja Rami Virlanderin suojatti hymyilee, ettei ole uskaltanut laskea kilpailujen määrää.

-Teemme kilpailuohjelman kolmen viikon tähtäimellä. Harjoitusrytmit määräytyvät sen mukaan.

Vainio harjoittelee paljon yksin, sillä sopivaa lenkkikaveria on vaikea löytää. Isä-Jyrki lähtee välillä polkupyörällä seuraksi.

-Treeniseura olisi kivaa vaihtelua, vaikka tykkään kyllä juosta yksinkin.

Tilanne saattaa muuttua muutaman vuoden kuluttua, jos Vainio ottaa vastaan hänelle tarjotun yliopistostipedin. Se tarkottaisi muuttoa Yhdysvaltoihin ja Philadelphiaan.

-Onhan se kaukana, mutta harjoitusolosuhteet olisivat ihanteelliset.

Tuomo Reponen