Eksote vähentää mielenterveyspalvelujen sairaalapaikkoja

Laitoshoito. Viisi vuotta sitten Eksotessa oli sairaansijoja eniten Suomessa, nyt kenties vähiten.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen

Eksote vähentää psykiatrisen hoidon sairaalapaikkoja kesäkuun alussa. Paikkoja on ollut jatkuvasti tyhjänä.

Eksoten psykososiaalisten palvelujen johtaja Timo Salmisaari korostaa, ettei kyse ole toiminnan supistamisesta, vaan palveluja päivitetään nykytarpeita vastaaviksi.

-Hoitokulttuurin muutos asiakaslähtöisemmäksi ja hoitotoimenpiteiden muuttuminen inhimillisemmiksi ovat vähentäneet paikkatarvetta.

 

Kesäkuun alusta vastaanotto-osasto muuttuu 16-paikkaisesta 14-paikkaiseksi ja jatkohoito-osasto 17-paikkaisesta 13-paikkaiseksi. Salmisaari sanoo, että sairaansijojen väheneminen on laskennallista. Tilat ja henkilökunnan määrä eivät pienene.

-Tarvittaessa hoidettavia voitaisiin siis edelleen ottaa 60 prosenttia enemmän.

 

Eksoten mielenterveys- ja päihdepalveluissa palveluvalikoimaa on laajennettu. Palveluita ja prosesseja kehitetään jatkuvasti.

-Kun olemme voimakkaasti kehittäneet palveluvalikkoamme, on laitoshoidon määrä vähentynyt neljässä vuodessa 58 prosenttia.

Viitisen vuotta sitten Eksotessa oli sairaansijoja eniten koko Suomessa. Nyt niitä on kenties vähiten koko maassa.

-Meillä kaikki pääsevät heti hoitoon. Lisäksi hoitoaika lyhenee, kun hoito päästään aloittamaan ajoissa. Ei ole enää tarvetta sairaalahoitoon, kun vaikuttavaa hoitoa saa muuten, Salmisaari selventää.

 

Palveluiden kehittyminen ja hoidon oikea-aikaisuus näkyvät myös vastentahtoisten toimenpiteiden lukumäärässä. Kolmessa vuodessa vastentahtoisten toimenpiteiden määrä on laskenut liki 90 prosenttia.

Vastentahtoisilla toimenpiteillä tarkoitetaan raskainta psykiatrista hoitoa, kuten muun muassa lepositeiden käyttöä ja huone-eristyksiä.

Heikki Sairanen