Anni Ikälä lähti olympiajahtiin

Kalle Sipiläinen

Kirjoittaja:
LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Kamizan judokan Anni Ikälän tavoite on asetettu kahden vuoden päähän.

57 kilon painoluokassa otteleva Ikälä valmistuu ja kerää pisteitä Rio de Janeiron olympialaisiin 14 suomalaisjudokan karsintaryhmässä. Nyt valitun ryhmän kokoa tarkistetaan vuoden vaihteessa. Ikälä tekee kaikkensa olympiapaikan eteen, mutta ei aio ottaa siitä liikaa paineita.

— Elämä ja ura eivät ole ohi, vaikka en seuraaviin olympialaisiin pääsisikään. Ikää ei ole vielä niin paljon, että pitäisi Rion jälkeen lopettaa. 2020 on vielä mahdollisuus, 22-vuotias Ikälä sanoo.

 

Kisakalenteriaan hän rukkaa niin, että jatkossa mukaan valitaan lähinnä karsintakisoja.

— Ei lähdetä pienempiä kisoja käymään ja tuhlaamaan rahoja. On kuitenkin aika hintava projekti kiertää kaksi vuotta karsintoja.

Ikälän mukaan kisareissuista jää aika paljon itse maksettavaksi, vaikka omalta seuralta tulee myös tukea. Judoliitto pystyy tukemaan urheilijoitaan noin 5 000 eurolla per henkilö.

Neljä aikuisten ja yhdeksän nuorten SM-mitalia voittanut Ikälä treenaa Suomen muiden huippujen kanssa pääasiassa Pajulahdessa ja nykyisessä kotikaupungissaan Lahdessa. Myös kansainväliset leirit kuuluvat ohjelmaan.

 

Suomen judokoja vetää ranskalainen päävalmentaja Pascal Tayot. Ikälän mielestä Tayot on tuonut paljon uusia hyviä tuulia harjoitteluun.

— Koska hän tulee ulkopuolelta, näkee hän virheet ehkä paremmin.Hän myös kulkee olympiaryhmäläisten kanssa kisoissa.

— Kun ei ole kisoja, niin meillä on melkein aina lauantaisin maajoukkueen yhteisharjoitukset jossain päin Suomea.

 

Lahdesta ryhmään kuuluu myös Satu Lehikoinen, joka tavoittelee olympiapaikkaa samasta painoluokasta Ikälän kanssa. Kilpailutilanteesta huolimatta he tulevat keskenään hyvin toimeen.

— Eihän se kivaa ole treenikaverin kanssa kilvoitella, mutta ei sitä pysty välttämäänkään. Yllättävän harvoin ottelemme kuitenkin vastakkain, koska Satu kisaa kotimaassa aika paljon 63-kiloisissa.

Olympiakarsinta

Kestää 24 kuukautta. Sen aikana kalenterissa on noin 50 eri tason kilpailua eri puolilla maailmaa.

Kalle Sipiläinen