Epäluottamus saa vastustamaan suojelua

Elina Kirvesniemi

Kirjoittaja:
Saimaannorpan suojeluun liittyviä rajoitteita vastustetaan edelleen. Vastustus voi johtua epäluottamuksesta päätöksentekoon. Tämä käy ilmi Turun yliopiston tutkimuksesta, jossa on tutkittu saimaannorppaan ja sen suojeluun liittyvää asenneilmapiiriä.

Tutkimustulosten mukaan osa paikallisista vastustaa edelleen norpan suojelukeinoja, kuten kalastusrajoituksia tai kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyviä rajoituksia.

 

Vastakkaisten asenteiden lisääntyminen on vahvistunut ympäristöhallinnon kehittyessä ja suojelutoimien kiristyessä. Vastustajien mielestä rajoitteet ovat liian tiukkoja. He kokevat, että paikallisten ääntä ei kuunnella ja että tutkimustietoa ja asiantuntijatietoa salaillaan.

Tutkimuksen johtajan, filosofian tohtorin Minttu Jaakkolan mukaan eri toimijat eivät luota toisiinsa ja paikalliset pelkäävät, että päätösvalta siirtyy pääkaupunkiseudulle ja EU:lle. Varsinkin 1980- ja 1990-lukujen suojeluohjelmat ovat jättäneet väestöön tunteen siitä, että päätöksenteko tapahtuu muualla.

Saimaannorppaan liittyviä asenteita analysoitiin lehtikirjoittelun ja haastatteluiden avulla. Tutkimus on osa laajempaa EU:n rahoittamaa saimaannorppahanketta.

Elina Kirvesniemi