Kaakon Terminaalille yli miljoona ”Ikea-tontista”

LAPPEENRANTA. Kaupunki ostaa Kaakon Terminaalilta Mustolassa oman tonttinsa vuokraoikeuden. Tontilla toimivalle Schenkerille kaupunki rakentaa uudet toimitilat.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan kaupungin lasku Ikea-Ikanolle Mustolaan muodostettavasta tontista kasvaa taas reilulla miljoonalla eurolla. Kaupunki ostaa Kuutostien ja Nuijamaantien risteyksessä olevan Kaakon Terminaalin rakennukset tontin vuokraoikeuksineen

1 150 000 eurolla.

Kaakon Terminaali omistaa tontilla olevat rakennukset, mutta tontti on kaupungin tontti, jossa Kaakon Terminaalilla on vuokraoikeutta jäljellä vuoteen 2032.

Kaupunki tarvitsee tontin omistukseensa voidakseen luovuttaa Ikea-Ikanolle esisopimuksen mukaisen 21 hehtaarin alueen Ikean tavaratalon ja Ikano-kauppakeskuksen rakentamista varten. Ikean rakentamispäätöstä odotellaan viimeistään syksyllä.

Kaupungin tekninen lautakunta hyväksyi Kaakon Terminaalin tonttikaupat keskiviikon kokouksessaan.

 

Kiinteistöyhtiö Kaakon Terminaali on kaupparekisteritietojen mukaan perustettu hallitsemaan vuokraoikeuden nojalla kyseistä Mustolan tonttia ja tontille rakennettuja ja rakennettavia rakennuksia. Yhtiö on rekisteröity kaupparekisteriin 1985 ja se aloitti toimintansa 1992.

Yhtiön hallitsemalla kaupungin vuokratontilla on toiminut logistiikkayhtiö Schenker, jolle kaupunki on jo luvannut rakentaa korvaavat terminaalitilat Pajarilaan.

Toimitilat rakentaa kaupunkiyhtiö Yritystila Oy, joka vuokraa ne Schenkerille. Terminaalin rakennuskustannukset ovat noin kaksi miljoonaa euroa.

Schenker muuttaa uusiin toimitiloihin vuoden vaihteessa, minkä jälkeen kaupunki purkaa Mustolan tontilla olevat rakennukset.

 

Jo aiemmin kaupunki on lunastanut Kuutostien varresta itselleen kaksi vanhaa liikekiinteistöä 3,6 miljoonalla eurolla. Niidenkin maapohjat tarvitaan Ikea-Ikanolle. Reilu miljoona kaupungilta meni Fingridin korkeajännitelinjan siirtämiseen tulevan tavaratalo-kauppakeskuksen tieltä.

Tekniselle lautakunnalle keskiviikkona jaetussa Mustolan tonttikaupan esittelytekstissä sanotaan, että 2013 ja 2014 talousarvioissa on varauduttu Kaakon Terminaalin kanssa tehtävien vuokraoikeus- ja rakennuskauppojen rahoittamiseen.

Heikki Sopanen