Keskussairaalan historian ensimmäinen professuuri

Lappeenranta. Tuomo Nieminen aloitti kesäkuun alussa sisätautien professuurina. Profiilin nosto helpottanee myös lääkäreiden saantia.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen

Sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Tuomo Nieminen tekee historiaa Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Koskaan aiemmin sairaalassa ei ole ollut minkään alan professuuria, mutta nyt on.

Nieminen, 41, aloitti kesäkuun alussa sisätautien professuurina. Viipurin tuberkuloosisäätiö ja Eksote maksavat puoliksi viiden vuoden lahjoitusprofessuurin.

Professuurin uskotaan nostavan sairaalan profiilia. Sen odotetaan auttavan myös lääkäreiden palkkaamisessa.

-Kun meillä on nyt aiempaa enemmän resursseja kouluttaa lääketieteen opiskelijoita ja sisätauteihin erikoistuvia nimenomaan Lappeenrannassa, kenties sitten jatkossa näemme täällä enemmän niin erikoistuvia kuin jo erikoistuneita kollegoita, Nieminen katsoo.

 

Erikoislääkäri Tuomo Nieminen hoitaa keskussairaalassa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan professuuria.

Lahdessa asuva Nieminen junamatkailee säännöllisesti myös Helsingin Meilahteen, mutta valtaosa työajasta seuraavan viiden vuoden aikana kuluu Lappeenrannassa.

Nieminen pitää opetusta tärkeimpänä tehtävänään. Toisena tulee tieteellinen tutkimus ja kolmantena potilastyö.

Vaikka työ on vasta alussa, Nieminen uskaltaa olla sitä mieltä, että jo tänä kesänä hänen kädenjälkensä pitää näkyä niin lääketieteen kandidaattien kuin erikoistuvienkin koulutuksen järjestämisessä.

-Myös tieteellinen tutkimus keskussairaalassa on ollut vähänlaista, ja siihenkin aion panostaa.

 

Professuurin saaminen keskussairaalaan oli monen vuoden projekti. Nieminen itse haki professuuria noin vuosi sitten, kun häntä siihen pyydettiin.

-Olen erittäin motivoitunut. Edessä on hieno tehtävä.

Eksotella sitä paitsi on hänen mukaansa hyvä brändi koko Suomea ajatellen sen integraation vuoksi. Nieminen tietää, että Eksoten tapahtumia seurataan tarkasti alan lehdistössä eri puolilla Suomea.

-Eksotella on positiivinen ja eteenpäin menevä brändi, Nieminen kehuu.

 

Sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Timo Nieminen pitää luontevana, että keskussairaalaan tuli sisätautien professuuri.

-Sisätaudit on laaja ala.

Länsimaiden tavanomaisin kuolinsyy on yhä äkillinen sydänpysähdys.

Seuraavat uhat Niemisen mukaan ovat ylipainon myötä yleistyvä aikuistyypin diabetes 2 ja kohonneisiin verenpaineisiin liittyvä sydämen vajaatoiminta. Etenkin viimeksi mainittu on päässyt hiipimään vähin äänin.

-Sairaaloiden päivystyksissä ja sisätautiosastoilla se kuitenkin jo näkyy ja lisää terveydenhuollon kustannuksia rajusti, jollei tehokasta torjuntaa saada käyntiin.

 

Lääketiede

Tuomo Nieminen

Syntynyt 1972 Padasjoella.

Kotipaikka Lahti.

Perheessä vaimo ja neljä lasta.

Valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Tampereen yliopistosta vuonna 2000.

On suorittanut myös diplomi-insinöörin tutkinnon.

Väitteli vuonna 2005.

Vuonna 2008 hänelle myönnettiin dosentuuri farmakologiasta.

Harrastaa liikuntaa ja lukemista.

Heikki Sairanen