Kohti uutta haastetta

LAPPEENRANTA. Mestaruuksien tekijät Mika Haakana ja Marianne Koskinen ryhtyvät kasvattamaan Catzille seuraavaa sukupolvea. Sen sanelee niin talous kuin valittu strategiakin.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen

Mitä tehdään kolmen peräkkäisen Suomen mestaruuden jälkeen? Suunnataan kansainvälisille kentille vai aletaan kasvattaa maahan uusia naiskoripalloilijoita?

Lappeenrannan Catz valitsee jälkimmäisen tien. Kyse on sekä strategisesta linjanvedosta että taloudesta. Naiskoriksessa raha on tiukassa joka puolella.

— Nyt näyttäisi, että seuran omat kasvatit olisivat valmiita ottamaan jonkinasteista vastuuta, näkee Catzin valmennusryhmässä jatkava Marianne Koskinen.

Hän mainitsee nimeltä Lotta Hämäläisen, Marianne Kalinin, Essi Pohjosen ja Veera Pirttisen, jotka ovat jo kirjanneet minuutteja naisten korisliigassa.

— Aikaisemminhan olemme joutuneet hakemaan muualta nuoria pelaajia, jotka pystyvät olemaan naisten joukkueessa.

 

Catzin kolmen viimeisen mestarijoukkueen päävalmentajan Mika Haakanan nimi saatiin jatkosopimukseen menneellä viikolla. Koskinen uskoo, että myös pelaajasopimuksia alkaa pian syntyä.

Viime kauden rungosta todennäköisin jatkaja on pelintekijä Anni Mäkitalo, joka opiskelee Lappeenrannassa.

Monivuotinen avainpelaaja Elena ”Lena” Reshetko on tiettävästi kiinnostunut ulkomaan kentistä. Jenkkipelaajien kohdalla kyse on rahasta, muutamalla muulla parisuhteesta.

— Se on tätä naisurheilun arkea, että välillä juostaan miehen, opiskelujen tai työn perässä. Välttämättä se, missä haluaisit tai mikä olisi paras paikka pelata, ei toteudu. Pitää myös katsoa niitä muita arvoja elämässä, sanoo Koskinen.

Vaikka joukkueeseen halutaan omia nuoria, ei heitä aiota heittää suoraan suden suuhun.

— Pelaajien pitää olla henkisesti valmiita. Pitää olla kokemusta ja tukea ympärillä. Olisi hyvä, että nuorten tukena olisi jenkki ja Lena tai kaksi jenkkiä, miten joukkue sitten muotoutuukaan, Koskinen painottaa.

Viisi vuotta Catzissa valmentanut Koskinen luottaa, että seuran tarjoama valmennus ja hyvät olosuhteet houkuttavat pelaajia Lappeenrantaan muualtakin.

— Uskon, että Catz on hyvä vaihtoehto sellaisille, jotka ovat esimerkiksi hakeneet tänne kouluun.

Koskisen johdolla Catz nappasi menneellä kaudella A-tyttöjen SM-hopeaa erittäin nuorella joukkueella. Moni pelaajista mahtuu A-tyttöihin vielä kahden kauden ajan.

 

Kalle Sipiläinen