Konnunsuolla on vetovoimaa

JOUTSENO. Konnunsuon tulevan säilöönottoyksikön vakanssit ovat saaneet liikkeelle runsaasti ja hyviä hakijoita.

Kirjoittaja:
 

Ilpo Leskinen

Juuso Pasilan tela maalaa valkoista jälkeä Joutsenon Konnunsuon entisessä vankilasiivessä. Hän on mukana peruskorjaamassa tiloja lokakuussa avautuvalle säilöönottoyksikölle.

Vastaanottokeskuksen oheen tuleva yksikkö kiinnostaa työpaikkana. Avoinna olleisiin tehtäviin on tullut runsaasti hakemuksia.

Vastaava ohjaaja Lauri Perälä kertoo, että yhdeksääntoista ohjaajan vakanssiin on tullut parisataa hakemusta ja sairaanhoitajan tehtävään 25 hakemusta. Hakijajoukko on korkeatasoista, ja kielitaitovaatimukset saadaan täyttymään.

Hakijoista löytyy niin arabian-, venäjän kuin ranskan kielen taitoisia sekä englannin erinomaisesti hallitsevia.

Joukossa on Perälän mukaan runsaasti myös maahanmuuttajataustaisia hakijoita.

-Monen alan koulutusta löytyy juristeista tuplamaistereihin ja lisensiaatteihin.

 

Koulutusta ja sosiaalialan ammatillista pätevyyttä tärkeämpänä Perälä pitää tehtäviin valittavien sosiaalisia taitoja ja yhteistyökykyä. Työntekijöiden on kyettävä luontevaan vuorovaikutukseen ja empatiaan kaikenlaisten ihmisten kanssa.

Yksikön henkilökunta valitaan heinäkuun puolivälin jälkeen, ja työt alkavat 18. elokuuta. Alkajaisiksi järjestetään reilun kuuden viikon valmistava koulutus.

Yksikölle laaditaan parhaillaan yksityiskohtaisia toimintaohjeita Helsingin Metsälän säilöönottoyksikön kanssa.

Konnunsuon yksikköön tulee tällä erää 22 työntekijää, joista Perälä ja hallintosihteeri aloittivat jo toukokuun alussa. Perälä toimi aiemmin Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkönä. Säilöönottoyksikköä johtaa Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen.

 

Joutsenon säilöönottoyksikkö perustetaan, koska Metsälän yksikkö on pitkään ollut ylikuormitettu. Metsälässä säilöön otettuja on jouduttu siirtämään tilanpuutteen takia putkatiloihin. Lisäksi siellä ei ole perheille tarkoitettu tiloja, jollaisia Konnunsuolle nyt rakennetaan.

Konnunsuon vankilasiiven ensimmäiseen kerrokseen sijoitetaan perheet, naiset ja haavoittuvassa asemassa olevat.

Toiseen ja kolmanteen kerrokseen sijoitetaan miehet, joita on 90 prosenttia säilöön otettavista. Säilöönottoyksikkö toimii yhteistyössä lukuisien viranomaisten kanssa.

 

Konnunsuon säilöönottoyksikkö

30-paikkainen. Suomen toinen. Helsingin Metsälässä on 40-paikkainen yksikkö.

Säilöön otetaan ulkomaalaisia, joiden henkilöllisyys on epäselvä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita otetaan säilöön odottamaan maasta poistamista, jos heidän pelätään lähtevän karkuteille.

Säilöön otetaan myös rikosten takia maasta poistettavia. Keskimääräinen säilöönottoaika on muutamia viikkoja.

Ilpo Leskinen