Korkiakosken tehtävien jaosta esteellisyyssotku

Lappeenranta. Professorin mukaan Kimmo Jarva osallistui esteellisenä asian valmisteluun.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ei olisi esteellisenä saanut valmistella lakkautettavan apulaiskaupunginjohtajan viran tehtävänjakoon ja mahdolliseen virkamiesten lisäpalkkaan liittyvää asiaa.

Jarva totesi itsensä esteelliseksi asianosaisuuden takia muiden johtavien virkamiesten tapaan, mutta osallistui kuitenkin asian valmisteluun.

Tampereen yliopiston hallinto-oikeuden professori Raija Huhtanen korostaa, että todettu esteellisyys on totaalista.

-Lähtökohta on, että silloin ei voi olla millään tavalla mukana asian käsittelyssä missään vaiheessa, ei siis valmistelussakaan. Eikä sellaista vaihtoehtoa ole, että voisi valmistella, kunhan joku muu esittelee asian.

Jos esteellinen on osallistunut asian valmisteluun, niin päätöstä rasittaa virhe. Virheeseen voi vedota mahdollisessa muutoksenhaussa.

 

Raija Huhtanen katsoo, että asianosaisuuden lisäksi tässä täyttyy ainakin intressijääviys.

-Näyttäisi, että kaupunginjohtajalle ja muillekin virkamiehille voi olla odotettavissa tästä myös etua. Eikä omia tehtäviä voi olla järjestelemässä.

Huhtanen uskoo, että Lappeenrannan kokoisesta kaupungista olisi löytynyt jäävitön virkamies valmistelemaan asiaa.

Huhtasen mukaan esteellisen osallistuminen valmisteluun voi tulla kysymykseen, jos asia on niin kiireellinen, että se jäisi muuten hoitamatta ja jos esteellisyys ei vaikuta asian lopputulokseen.

-Kumpikaan näistä ei tässä tule kyseeseen.

Huhtanen toteaa, että koska kaupunginjohtaja Kimmo Jarva on merkinnyt esityslistaan itsensä asian valmistelijaksi, hän on sen valmistellut.

-Näitä asioita voi tulkita vain asiakirjojen perusteella.

 

Valmistelitko tehtävänjako- ja palkka-asian, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva?

-Kävin kehityskeskustelut asianosaisten virkamiesten kanssa tehtäväjärjestelyistä. Sitten kokoonnuimme porukalla, ja näistä raportoin kaupunginhallituksen puheenjohtajalle, joka on kirjoituttanut tekstin. Olen kertonut operatiivisen johdon näkökulman, miten tehtävät voisi jakaa, mutta organisaatio on kirjoittanut tekstin puheenjohtajan ohjeiden mukaan, ja jos viitataan palkkakysymykseen, siihen keskusteluun en ole puuttunut.

Mikä oli osuutesi tämän asian valmistelussa, asian hallitukselle esitellyt kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.)?

-Olen muotoillut vain päätösesityksen. Eli en ole laatinut valmistelutekstiä. Myös se osuus, että palkasta säästettäisiin ainakin puolet, tuli virkamiesvalmistelusta. Valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat päättäneet jo toukokuun lopulla, että säästöön pitää saada ainakin kaksikolmasosaa palkasta, kuten esitinkin.

 

Korkiakosken tehtävien- ja palkanjako

Asian valmistelijaksi oli merkitty Kimmo Jarva.

Valmistelutekstissä kerrottiin, miten tehtävät jaetaan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan, kaupunginsihteeri Juha Willbergin, toisen kaupunginsihteerin Alina Kujansivun, strategia- ja talousjohtajan Olli Naukkarisen, kehitysjohtajan Markku Heinosen sekä kasvatus- ja opetustoimen johtajan Tuija Willbergin kesken.

Lisäksi valmistelutekstissä linjattiin, että lisätehtävien takia asianomaisten henkilöiden palkkausta tulee tarkistaa erikseen päätettävällä tavalla niin, että ainakin puolet apulaiskaupunginjohtajan palkkakustannuksista voidaan säästää.

Asian esitteli kaupunginhallitukselle puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.). Kakkola esitti apulaiskaupunginjohtajan tehtävien jakamisen muille virkamiehille ja esitti, että viranhaltijat saavat lisävastuiden takia korkeintaan kolmasosan apulaiskaupunginjohtajan palkkakustannuksista. Hallitus hyväksyi esityksen.

Asianosaiset virkamiehet ilmoittivat pöytäkirjaan olevansa asianosaisina esteellisiä.

Esteellisyyden vaikutus

Esteellisyys koskee kaikkia asian käsittelyvaiheita valmistelun alusta täytäntöönpanoon asti. Esteellinen henkilö ei saa esitellä tai valmistella käsiteltävää asiaa, osallistua päätöksentekoon eikä hoitaa päätöksen täytäntöönpanoon liittyviä tehtäviä.

Lähde: Kuntaliitto

Anne Kotiharju