Lääkäriadressi upposi Eksoten kitaan

Taipalsaari. Yli 160 taipalsaarelaista kirjelmöi suomenkielisten lääkäripalvelujen puolesta.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen

KAHDEN naisen tiet kohtasivat toukokuisena päivänä Taipalsaaren terveyskeskuksen ajanvarausluukulla. Kumpikin oli juuri saanut kuulla, ettei kannattanut elätellä toiveita lääkärille pääsystä.

-Päivystämässä oli kaksi lääkäriä kahden tunnin ajan, eikä kumpikaan heistä puhunut suomea äidinkielenään. Tilanne olisi kuulemma ollut samanlainen myös seuraavana päivänä, taipalsaarelainen Maisa Kuikka muistelee.

40 asiakasta jonotti tavallista lääkäriaikaa. Jo huhtikuussa 50 oli ollut jonossa ajokortin uusimisen tai muun kiireettömän asian vuoksi.

 

KUIKKA ja Miira Eero-Hovi ryhtyivät laatimaan kansalaisadressia, jossa ilmaistiin huoli Taipalsaaren lääkäripalvelujen kehityksestä. Vaikka kunta maksaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille sopimuksen mukaisen korvauksen, paikalliselle terveysasemalle ei saada potilaiden äidinkieltä käyttäviä lääkäreitä.

-Herää kysymys, miten lääkäreitä riitti Taipalsaarelle ennen Eksotea.

Kahden viikon aikana naiset keräsivät adressiinsa 161 nimeä. 20. toukokuuta nimilista saatekirjeineen lähti Eksoten johdolle sekä tiedoksi Taipalsaaren kuntaan.

Sen jälkeen on vain odoteltu. Eksoten suunnalta ei ole kuulunut mitään, Taipalsaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anna-Leena Laihanen sentään soitti ja valotti lääkäripulan syitä.

-Nuoria lääkäreitä ei kuulemma saa pieniin terveyskeskuksiin, kun konsultoimassa ei ole kokeneita työtovereita.

 

ALLEKIRJOITTAJIEN mielestä jonkun oli nostettava esiin kuntalaisten näkökulma. Taipalsaarelaiset ovat olleet huolissaan etenkin vanhusten ja huonokuntoisten ihmisten tilanteesta. Lääkärikäynnit voivat muuttua vaikeiksi ja ahdistaviksi, kun lääkäri ei puhu samaa kieltä.

-Ymmärrämme myös henkilökuntaa, joka tekee työtään kovan paineen alla. Silti he kohtaavat potilaat levollisesti ja ystävällisesti.

Anne Kokkonen