Luonnonsuojelualueet eivät rajoita liikkumista

Luonnonsuojelu. Saimaalle muodostetaan syksyllä uusia suojelualueita.

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko

Saimaalle perustetaan yhdeksän uutta luonnonsuojelualuetta. Etelä-Karjalassa uusia suojelualueita tulee Savitaipaleelle ja Taipalsaarelle.

Uudet luonnonsuojelualueet eivät hankaloita ihmisten liikkumista luonnossa. Jokamiehenoikeudet ovat voimassa luonnonsuojelualueellakin.

-Paikat ovat nimenomaan virkistyskäyttöön tarkoitettuja, ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen painottaa.

 

Uudet suojelualueet ovat sekä vesillä että maalla. Maa-alueilla metsästys on pääsääntöisesti kiellettyä. Vierasperäisten, tuhoa aiheuttavien lajien, kuten minkin tai supikoiran metsästys on mahdollista erikoisluvalla.

-Myös hirvenajoon voi tarvittaessa hakea erillistä lupaa, erikoissuunnittelija Arto Vilen Metsähallituksesta kertoo.

Suojelluilla vesialueilla onkiminen ja pilkkiminen on sallittua. Muiden kalastusvälineiden käyttöön tarvitaan lupa Metsähallitukselta.

 

Käytännössä suojellut alueet eivät Etelä-Karjalassa kenenkään eloa häiritse. Ne ovat maantieteellisesti pieniä ja sijaitsevat paikoissa, joissa metsästystä ei muutenkaan harrasteta.

-En ole kuullut, että suojelualueet haittaisivat minkään metsästysseuran toimintaa, Lemin-Taipalsaaren riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Petteri Saarnia sanoo.

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin hallituksen puheenjohtaja Juha Juuti muistuttaa, että paikat ovat vanhoja suojeluvarauksia. Tiedossa on ollut jo kauan, että alueista tehdään luonnonsuojelualueita.

Jonna Mielonen-Jumisko