Mitali mielessä kohti Unkarin EM-kilpailuja

LUUMÄKI. Toistensa kanssa seurustelevat skeet-ampujat Henri Sorvo ja Heidi Hämäläinen lähtevät taistelemaan Euroopan mestaruudesta.

Kirjoittaja:
Tuomo Reponen

Luumäkeläiset Henri Sorvo ja Heidi Hämäläinen matkaavat Unkarin Sarlóspusztaan ensi sunnuntaina. Lahden Ampumaseuraa edustava Sorvo ja Sibbo Skyttegillen värejä kantava Hämäläinen seurustelevat keskenään, mutta mistään perhelomasta ei ole kysymys. Molemmat edustavat Suomea haulikkolajien EM-kilpailuissa. Heidän lajinsa on skeet.

-Siellä on tiukka aikataulu. Maanantaina on virallinen harjoitus, ja kilpailupäivinä ei ehdi oikeastaan muuta kuin ampua ja vähän lepuuttaa päätä, Sorvo kertoo.

On melkoinen sattuma, että 5 000:n asukkaan Luumäeltä löytyy kaksi Euroopan huipulla olevaa urheilijaa. Vuonna 2011 toisensa löytänyt pariskunta ei löydä selkeää syytä, miksi näin on.

-En kyllä tiedä. Heidi ainakin on mun matkassa opetellut ampumaan, Sorvo velmuilee.

-Aloit heti pärjätä, kun tapasit minut, Hämäläinen kuittaa takaisin.

 

Sorvo on kokenut arvokisakävijä. Neljänsiin EM-kisoihinsa lähtevä nuori mies tähtää korkealle.

-Mitalia lähden hakemaan. Mieluiten sitä kirkkainta. Se vaatii täydellisen suorituksen, mutta kunto alkaa olla sellainen, että siihen on hyvät mahdollisuudet.

Hämäläiselle kisat ovat ensimmäiset. Hän kertoo jännittäneensä urakkaa jo jonkin aikaa. Tavoitteet hän asettelee kumppaniaan varovaisemmin.

-Mitalia tietysti toivon, mutta ensisijainen tavoite on päästä kymmenen parhaan joukkoon.

Unkari on molemmille uusi tuttavuus. Kilpailupaikasta ei ole etukäteen sen suurempaa tietoa, eikä sille ole juuri ajatuksia uhrattu.

-Kiekko lentää samalla tavalla oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle joka paikassa, Sorvo tiivistää.

 

Pariskunta on treenannut kisoihin pitkälti yhdessä Kuutostien varressa sijaitsevalla Luumäen ampumaradalla. Molemmat vakuuttavat yhdessä harjoittelemisen olevan pelkästään positiivinen asia.

-Siinä saa kilpailuhenkeä mukaan. Tsemppaamme myös toinen toisiamme. Harvemmin tulee mitään sanaharkkaa, Sorvo kuvailee.

Tosin joskus, kun oma ammunta ei kulje, voivat vierestä kuuluvat asiantuntevat neuvot olla liikaa.

-Varmaan minä hermostun niissä tapauksissa herkemmin, Hämäläinen hymyilee.

Hermojen pitäminen on asia, joka on kenties tärkeintä skeetissä. Sorvolla on tiistaina alkavissa kilpailuissa 125 kiekkoa tiputettavanaan. Hämäläisellä 75. Huteja voi tulla, mutta ne pitää unohtaa sekunneissa.

-Pakka ei saa revetä yhteen tai kahteen hutiin. Kyllä se henkisesti vaikuttaa, jos missaa heti ensimmäisen kiekon, Sorvo pohtii.

-Välillä tulee mietittyä aika paljon huteja. Treenitilanteessa sen näkevät muutkin, jos en ole tyytyväinen, Hämäläinen naurahtaa.

 

Neljä nopeaa

Pariskunta vastasi neljään kysymykseen tietämättä toistensa vastauksia.

Kummalla on paremmat kilpailuhermot?

Henri: Minulla.

Heidi: Henrillä.

Kumpi teistä on kovempi harjoittelija?

Henri: Molemmat treenaavat kovaa, mutta mä käyn ehkä vähän useammin.

Heidi: Henri.

Kumpi tekee parempaa ruokaa?

Henri: Heidi.

Heidi: Minä.

Kumpi stressaa asioista enemmän?

Henri: Heidi.

Heidi: Minä.

Tuomo Reponen