Miten koskinäytöksen turvallisuutta on parannettu?

Elina Kirvesniemi

Kirjoittaja:
Imatran koskinäytökset alkavat taas tänään maanantaina. Viime kesänä kaksi nuorta joutui veden varaan katsottuaan kesäteatterinäytöstä kielletyllä alueella alajuoksun kivillä. Alueen vaarallisuus ja turvallisuusjärjestelyt puhututtivat tapauksen jälkeen.

Imatran kaupungin riskienhallintapäällikkö Aki Pihlaja, miten paljon turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota tätä kesää varten?

-Turvallisuutta on mietitty paremmin kuin aikaisempina vuosina. Suunnittelupuolella on kehitetty erilaisia toimintamalleja. Läheltäpiti- ja vaaratilanteista aletaan pitää kirjaa, ja onnettomuudet tilastoidaan. Jokaisen kesän jälkeen pidetään vuosittainen arviointitapaaminen, jossa viranomaiset kokoontuvat yhdessä ja katsovat kautta. Tilaisuudessa käydään läpi vaaratilanteet ja huomioitavat ja parannusta tarvitsevat asiat. Sen perusteella tehdään toimenpiteitä ja tarkennetaan turvallisuussuunnitelmaa.

Konkreettisesti näkyviä uudistuksia ei ole kovin paljon, mutta tiettyjä yksityiskohtia on hiottu.

 

Onko vartijoita lisätty koskinäytöksen alueella?

-Ei ole lisätty. Järjestyksenvalvojia on edelleen kahdeksan kappaletta. Heidän toimintaohjeistustaan on kehitetty, ja valvonta-aluetta on laajennettu alajuoksulle päin kauemmaksi. Alajuoksu on todettu riskipaikaksi, joten se on otettu paremmin huomioon valvonnassa. Myös kylttien painopiste on alajuoksulla.

 

Onko kylttejä parannettu tai lisätty?

-Uusia hyökyaaltokylttejä on lisätty 15 kappaletta, ja pariin kohtaan niitä tulee mahdollisesti lisää. Havainnollistavasta kuvasta on tullut hyvin paljon positiivista palautetta. Kyltti on selkeä ja informatiivinen. Vanhoihin varoituskyltteihin ei ole puututtu. Niitä on edelleen alueella yli 30.

 

Mitä muita parannuksia alueella on tehty turvajärjestelyihin?

-Alueella on otettu käyttöön äänihälytysjärjestelmä. Yläjuoksulla sillan luona tulee varotussignaali, kun pataluukkuja ruvetaan avaamaan. Alajuoksulla äänimerkki kuullaan muutamaa minuuttia myöhemmin. Vaijeriliukupaikan alla oleva alakatsomo on myös poistettu käytöstä koskinäytöksen ajan. Paikalle on tullut portti alakatsomon portaiden yläpäähän.

 

Sibeliusta kolmesti viikossa

Imatran koskinäytökset pauhaavat kesällä 23.6.-24.8. joka päivä kello 18. Näytös kestää 20 minuuttia.

Maanantaisin, torstaisin ja sunnuntaisin koskinäytöksessä soi Sibeliuksen Finlandia-hymni. Tiistaisin ja perjantaisin soi Darude. Keskiviikkoisin ja lauantaisin Nightwish.

Elina Kirvesniemi