Norpille uusia suojelualueita

Luonnonsuojelu. Etelä-Karjalassa suojelualueita perustetaan Taipalsaarelle ja Savitaipaleelle.

Kirjoittaja:
Elina Kirvesniemi

 

Saimaalle perustetaan yhdeksän uutta luonnonsuojelualuetta. Valtioneuvosto hyväksyi asetuksen suojelualueista eilen torstaina.

Alueiden koko on yhteensä yli 13 000 hehtaaria. Vesistöä suojelualueista on noin 3 000 hehtaaria. Valtaosa suojelualueiden vesistöstä kuuluu saimaannorpan esiintymisalueeseen, joten alueiden perustamisella on suuri merkitys lajin turvaamisessa.

Saimaannorpan lisäksi suojelualueilla on tarkoitus turvata lehtoja, vanhoja metsiä ja kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti erityisiä alueita, esimerkiksi Pihlajaveden kansallismaisemaa.

 

Suojelualueet ovat valtion omistamia, ja ne kuuluvat eri suojelutarkoituksiin. Alueet säilytetään luonnontilaisina, ja noin viisi prosenttia niistä rauhoitetaan kokonaan. Muilla alueilla sallitaan hirven, metsäjäniksen, rusakon, teereen ja pyyn metsästys lokakuusta joulukuun loppuun asti.

Pääosa suojelualueista sijoittuu Etelä-Savon alueelle. Etelä-Karjalan puolelle uusia suojelualueita perustetaan Suur-Saimaalle, Taipalsaaren ja Savitaipaleen alueille.

Asetus tulee voimaan 1. syyskuuta.

Alueet säilytetään luonnontilaisina, ja noin viisi prosenttia niistä rauhoitetaan kokonaan.

Elina Kirvesniemi