Sulku-uutinen yllätti ja harmitti

Lappeenranta. Kodin Ykkönen lopettaa Lappeenrannassa. Asiakkaat ihmettelivät, etteivät venäläisetkään pelastaneet Family Centerin lippulaivaa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Lappeenrannan Myllymäen Kodin Ykkönen sai maanantaina lopullisen vahvistuksen sulkemiselle. Keskolle kuuluva Anttila ilmoitti lopettavansa neljä sisustustavarataloaan kannattavuussyistä. Myynti on heikentynyt ja markkinatilanne kiristynyt.

-Voi harmi. Uutinen yllätti, koska luulisi, että tässä rajan pinnassa riittäisi asiakaskuntaa, ettei ilman naapuria tätä olisi perustettukaan, totesi matto-ostoksille Family Centerin Kodin Ykköseen tullut Jouko Ulmanen.

-Eihän tämä ole tässä toiminutkaan kuin muutaman vuoden.

Kesko sulkee lisäksi Kodin Ykköset Helsingin Ruoholahdessa, Kuopion Kolmisopessa ja Tampereen Lielahdessa.

 

Kesko ei kerro vielä sulkemisajankohtia eikä suljettavien yksiköiden työntekijämääriä. Lappeenrannan Kodin Ykkösen työntekijämääräksi arvioitiin avaamisen yhteydessä noin 50. Maanantaina työntekijät tyytyivät toteamaan, että kaikki kommentointi on keskitetty yhtiön johdolle.

Kesko aikoo vähentää Kodin Ykkösistä sekä keskusyksiköstä ja logistiikkatoiminnoista yhteensä 200 henkilötyövuotta. Huhtikuussa alkaneet yt-neuvottelut koskivat 1?350 henkilöä, ja vähennystarpeeksi arvioitiin 220.

Keskon aluejohtajan Timo Heikkilän mukaan sulkemisaikataulu tarkentuu myöhemmin. Keväällä puhuttiin sulkemisista kahden vuoden sisällä.

Heikkilä sanoo, että Lappeenrannassa kannattavuutta heikensivät taantuma, kaupan rakennemuutos ja venäläisten ostosmatkailun väheneminen.

-Myynti on ollut negatiivista koko tämän vuoden ja viime vuoden lopulla. Näköpiirissäkään ei ole kaupan kasvua. Käyttötavarakauppa on maailmanlaajuisestikin ongelmissa.

Heikkilä muistuttaa, että nettikauppa pysyy. Lisäksi Lappeenrannan keskustaan Isoon-Kristiinaan valmistuu entistä ehompi Anttila.

Kesko on aiemmin päättänyt myös sulkea joka kolmannen Anttila-tavaratalon, yhden Kouvolan keskustasta.

 

Kodin Ykkönen on sisustamiseen ja kodin tarvikkeisiin painottuvan Family Centerin ankkuriyritys. Matto-ostoksille tullut Jouko Ulmanen miettii Family Centerin tulevaisuutta.

-Toivottavasti pääliikkeen lopetus ei tuota haittaa muille liikkeille.

Kodin Ykkösessä usein asioivat sisarukset Minna ja Sanna Tapanila löysivät perusteita lopetusuutiselle.

-Hiljaistahan täällä on viime aikoina ollut. Kodin Ykkösessä on alkanut tuntua vähän pysähtyneeltä. Tuntuu, ettei ole ostettavaa eikä tavara vaihdu. Toivottavasti se Ikea tulee, sitä on odotettu.

Kesälemiläisen Kirsti Taipaleen lopetusuutinen yllätti.

-On ollut se mielikuva, että Lappeenrannassa kauppa kyllä pärjää. Venäläisten väheneminen on varmaan se suurin lopetusperuste.

 

Kodin Ykkönen aloitti 2010

Kodin Ykkönen aloitti Family Centerissä vuokralaisena kauppakeskuksen avajaisvuonna 2010.

Family Centerin ankkuriyritys.

Liiketilaa kahdessa kerroksessa noin 6 800 neliötä, kun vuokrattavaa liiketilaa on koko kauppakeskuksessa 12 610 neliötä.

Alkujaan Kesko halusi Family Centeriin Anttila-tavaratalon,  mutta kaavakärhämän jälkeen Anttila jäi keskustaan.

Keskolla on 12 Kodin Ykköstä, joista neljä suljetaan.

Anne Kotiharju