Tankkiin Kaukaan biodieseliä

Lappeenranta. UPM:n Lappeenrannan biojalostamon uusiutuva diesel, UPM Bioverno, tulee kohta jakeluun. Neot välittää polttoaineita ABC:lle, St1:lle ja Shellille.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

UPM:n Lappeenrannan biojalostamolta lähtee biodieseliä jakeluasemille North European Oil Traden eli Neot:n välityksellä. UPM sopi uusiutuvan dieselin, Biovernon myymisestä Neot:lle.

Öljytuotteiden ja biopolttoaineiden tukkukauppiaana toimiva Neot toimittaa polttoaineita suurille huoltamoketjuille ABC:lle, St1:lle ja Shellille.

Kaukaan biojalostamolla on tehty tuotannon koeajoja jo pitkin kevättä, ja varsinaisen tuotannon on kerrottu alkavan kesällä. Ensimmäisen säiliöauton lähtöaikataulua Neot:n lähimpään terminaaliin Haminaan ei kuitenkaan vielä täsmennetä.

-Ensin on saatava laitos kunnolla käyntiin. Mennään askel kerrallaan, toppuuttelee Neot:n toimitusjohtaja Henrikki Talvitie.

-Kaiken kaikkiaan UPM:n hanke on hieno, ja odotamme innostuneina, milloin toimitukset tukkuportaaseen alkavat.

 

Kuluttaja ei välttämättä huomaa jakelumittarilla, onko hänen tankkaamansa biodiesel Biovernolla terästettyä.

-Käyttöominaisuuksiltaan tuote vastaa normaalia dieseliä. Bioverno on yksi niistä tuotteista, jolla täytämme biovelvoitettamme, selvittää Talvitie.

Kaukaan biodieselin tuotannolla voisi kattaa noin neljänneksen koko Suomen liikenteen polttoaineiden 20 prosentin biovelvoitteesta vuonna 2020. Kun Biovernoa sekoitetaan fossiilisen polttoaineen joukkoon, kasvaa samalla Suomen energiaomavaraisuus.

Talvitie kehuu Biovernoa eettisyyttä, ympäristöystävällisyyttä ja laatua.

-Bioverno on erinomainen dieselin biokomponentti.

Biopolttoaineliiketoiminnasta UPM:llä vastaava Petri Kukkonen muistuttaa, että Bioverno on yhtiön omaan kehitystyöhön perustuva innovaatio.

-Siksi on hienoa, että sitä päästään myös käyttämään kotimaan liikenteessä, että se tulee jakeluun suomalaisille huoltoasemille.

 

Patenttiriita varjostaa yhä UPM:n biodieseliä. Markkina- oikeus kyllä hylkäsi viime viikolla Neste Oilin vaatimuksen kieltää UPM:ltä biodieselin myynti Suomessa. Neste Oilin mielestä UPM loukkaa yhtiön patenttioikeutta biodieselin tuotannossa.

Markkinaoikeuden ratkaisu oli UPM:lle erävoitto, mutta käräjäoikeus ottaa myöhemmin kantaa siihen, onko Neste Oilin patentti vielä voimassa.

 

UPM suunnittelee toista biojalostamoa nykyisen viereen Kaukaan tehdasalueelle. UPM hakee noin 200 miljoonaa euroa maksavalle laitokselle 79 miljoonan euron tukea työ- ja elinkeinoministeriöltä. Ministeriöllä on jaossa 87,5 miljoonaa euroa, ja hakijoita on kuusi.

Ministeriöstä kerrotaan, että tukipäätökset annettaneen alkusyksyllä, mutta jostakin hankkeesta päätös saattaa tulla jo elokuun alussa.

Anne Kotiharju