Lemin homekoulu revitään maan tasalle

Lemi. Kuukanniemen koulusta jää tuskin mitään jäljelle. Enää odotellaan purkukoneita.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä

Opinnot Lemin Kuukanniemen homekoulussa päättyivät kevätlukukauteen. Kesän aikana kiinteistö pannaan raunioiksi. Viikon alussa lomiltaan palannut kunnaninsinööri Markku Immonen ei kiertele eikä koristele kunnan kannalta kallista totuutta.

-Tilanne on siellä huono. Rakenteet ovat siellä niin kehnossa kunnossa, ettei siellä pysty käytännössä koulunkäyntiä jatkamaan.

Lemillä oli jo kevään lopulla päätetty, että koulusta puretaan ainakin kaksi vuonna 1984 valmistunutta osaa.

-Ajatus oli, että voisimme säästää keittiön, ruokasalin, juhlasalin ja teknisen työn siiven. Nyt näyttää siltä, että erityisopetuksen ja keittiön välinen seinäkin on ihan pilalla, harmittelee Immonen.

Jos keittiö menee purkuun, ei Immosen mielestä ole syytä säästää enää mitään, jotta uuden koulun suunnittelua päästään aloittelemaan puhtaalta pöydältä.

 

Kunnanhallitus kokoontuu Lemillä kesäkuun viimeisenä päivänä.

Immonen toivoo, että hallitus tekee silloin linjaratkaisun siitä, mitä ryhdytään suunnittelemaan.

-Pitää olla jotain tietoa, suunnitellaanko koulu 1.-6. luokille, 1.-4. luokille vai 1.-2. luokille. Tekninen osasto ei siihen ota kantaa. Sen saavat poliitikot päättää.

Immosen tieto on, että väistötiloiksi ensi lukuvuodeksi ei hankita parakkirakennuksia, vaan suurin osa oppilaista sijoitettaisiin koulukeskukseen. Se lisää koulukuljetuksista aiheutuvia kustannuksia, mutta lienee ainut ratkaisu.

Kuukanniemen koulusta on purettu jo kaikki se, mitä on pystytty käsin purkamaan. Seuraavaksi tontille odotetaan koneita, jotka pistävät rakennuksen matalaksi.

-Sillä purkamisella ei ole enää kiire. Suunnittelu pystytään aloittamaan, vaikka vanha rakennus olisikin vielä paikoillaan.

 

Kunnantalo kakkosen korjaustyöt sen sijaan ovat edenneet Lemillä suunnitelmien mukaan. Joitakin ”odotettuja” yllätyksiä tosin on tullut siinäkin kohteessa.

-On jouduttu purkamaan välipohjaa ja seinää sekä muita huonoja rakenteita. Yläpohjan tukirakenteista paljastui lahoa oikeastaan ympäri rakennuksen. Ei kuitenkaan mitään hengen vakavaa.

Immonen kertoo, että työt kunnantalo kakkosessa etenevät aikataulussa, ja urakka valmistuu tällä tietoa vuoden loppuun mennessä, kuten on suunniteltu.

-Siellä päästään nyt varsinaiseen rakentamiseen.

 

Palolan palveluasumisyksiköstä kunta on saanut tarjoukset. Hintahaarukka on noin kolmesta noin viiteen miljoonaan euroon.

-Ehkä elo-syyskuun vaiheilla päästään rakentamaan. Kolmisenkymmentä asuntoa käsittävä rakennus valmistunee loppupuolella ensi vuotta.

Lemin keskustaan rakennetaan parhaillaan myös kolmikerroksista kerrostaloa kunnantalon ja torin kulmille. Taloon tulee toistakymmentä asuntoa ja se on kunnan ensimmäinen hissitalo.

-Kovasti on säpinää rakennusrintamalla. Kuukanniemen koulun urakka tuli ihan puskista ja on työllistänyt kovasti, kommentoi Markku Immonen.

Matti Riihelä