Teatteri. Tasihinin sauna svengaa ja herkistää

Riina Nokso-Koivisto

Kirjoittaja:
Teatteri Kesy: Tasihinin sauna. Käsikirjoitus ja tuotanto Timo Mattila. Lavastus ja puvustus: Päivi Pöyhölä, musiikin sovitus Seppo Äikäs. Ensi-ilta 5.6.

Saunominen näyttäisi olevan oiva näkökulma, jos haluaa tutkiskella suomalaisen miehen sielunelämää tai pariskunnan arkista rakkautta. Tämän osoittaa Teatteri Kesyn Tasihinin sauna, joka sai ensi-iltansa torstaina.

Tiivis, tunnin mittainen esitys tarjoaa yleisölle paljon muutakin kuin lappeenrantalaista historiaa. Paikallisuutta ei tarvitse alleviivata, koska se on niin luonteva osa esitystä. Istuuhan yleisö paikallishistorian keskellä, Tasihinin talon idyllisessä pihapiirissä.

 

Timo Mattilan käsikirjoitus on riemastuttava runsaudensarvi. Mattila on löytänyt suomalaisesta kirjallisuudesta monia herkullisia kohtauksia, jotka liittyvät saunomiseen. Yleisö saa kuulla muun muassa Aleksis Kiveä, Juhani Ahoa ja Lauri Viitaa. 

Esitys ei kuitenkaan ole mitään korkeakulttuurista kirjallisuussitaattien viljelyä. Tasihinin sauna on rakennettu iltamatyyliin ja siihen sopien esityksen läpäisee leppoisa hyväntuulisuus ja paikoin ronskikin huumori. Jopa puujalkavitsit toimivat, kun ne sopivat saumattomasti teemaan.

 

Hauskuuden lisäksi Tasihinin sauna johdattaa yleisön moniin muihin tunnelmiin. Kuullaan jopa pieniä tietoiskuja: miten tehdä oikeaoppisesti vasta, millainen kivi sopii kiukaaseen, miten savusauna lämmitetään.

Monilla saunomiseen liittyy rakkaita tai kipeitä muistoja. Kuten esityksen leskellä, joka lauteilla maatessaan muistelee edesmennyttä miestään. Kuinka tämä aina saunan jälkeen sai vaimonsa tuntemaan itsensä naiseksi kopaistessaan hieman saunatakin peittämää takamusta. Ja kuinka vaimo sen jälkeen lempeästi läimäytti miestä pyyhkeellä. Suomalaista erotiikkaa kauneimmillaan.

 

Iltamiin kuuluu myös musiikki, joka on Tasihinin saunassa kivasti suunniteltu. On vanhoja kansanlauluja, uudempaa tuotantoa ja vanhojen kappaleiden uudelleensanoituksia.

Seppo Äikäs harmonikkansa kanssa luo pihapiiriin perinteisen kesäillan tunnelman, mihin kitara ja etenkin saksofoni tuovat sopivaa särmää. Osassa laulunumeroista vire ei ole aivan kohdallaan. 

Pientä säätöä kaipaisi myös katsomo. Nyt osa takapenkeistä oli niin matalalla, että näkyvyys harmittavasti kärsi. Tasihinin sauna tulee taatusti vetämään katsomot täyteen, joten tällaisten käytännön asioiden ei soisi häiritsevän mainiota esitystä.

 

Esityksen läpäisee leppoisa hyväntuulisuus ja paikoin ronskikin huumori.

Riina Nokso-Koivisto