Tekniikka torjuu melua

Festivaalit. Lappeenrannan festivaalijärjestäjät ohjaavat ääntä vähemmän haitalliseen suuntaan.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen

Festivaalien järjestäjät varautuvat melun torjumiseen. Sekä Lappeenrannan yöt -festivaalin että Unlimited Racing -tapahtuman järjestäjät ovat jättäneet Lappeenrannan seudun ympäristötoimelle meluilmoitukset.

Alueen asukkailla on 18. kesäkuuta saakka aikaa jättää muistutuksia suunnitelmiin.

Lappeenrannan öitä järjestävän Eastway Live Oy:n teknisen tuottajan Marko Luukkosen mukaan keinot meluhaittojen torjumiseksi ovat samat kuin viime vuonna: äänentoistojärjestelmä suunnataan yleisöalueelle, jotta ääni ei vuoda kaupungille.

Luukkosen mukaan nykytekniikalla ääni pystytään ohjaamaan siihen suuntaan kuin on tarkoitus.

-Kaiuttimissa kaksi elementtiä huutaa eteenpäin ja yksi taaksepäin, mikä tekee taaksepäin lähtevään ääneen vaihevirheen ja katkaisee sen etenemisen. Ennen oli ihan sama, oliko lavan edessä vai takana, kumpaankin kuului. Nyt ääni ajetaan nurin.

Lappeenrannan öissä musiikkia halutaan soittaa kello puoli yhteen ja yhteen saakka yöllä.

 

Lappeenrannan lentokentällä järjestettävän Unlimited Racing -tapahtuman melutaso ei ilmoituksen mukaan tule poikkeamaan lentokentän normaalista melutasosta. Musiikkia halutaan soittaa 27.6. ja 28.6. puoleenyöhön saakka.

Tapahtumapäällikkö Kristian Björkin mukaan musiikkilava aiotaan suunnata lentoterminaalin suuntaan, jolloin teollisuusrakennukset ja metsä pysäyttävät vaakasuoraan liikkuvaa ääntä.

Lentokentällä järjestettävän tapahtuman äänet hajautuvat eri lailla ilmaan kuin esimerkiksi kauppatorilla.

-Kun vessapaperirulla hylsyn laittaa suuhun ja huutaa, se voimistaa ääntä. Jos sen rikkoo auki, ääni pirstoutuu ilmaan. Rakennusten keskellä muodostuu luonnollinen ääniputki, mutta lentokentän kaltaisessa avoimessa tilassa ei ole kaikupintaa rakennuksista.

Björk toteaa, että vanhan kansan sanonta tuulen kuljettamasta äänestä pitää myös paikkansa.

Björkin mukaan ihmisen psykologia vaikuttaa myös siihen, miten voimakkaana ääni kuuluu.

-Kun lempimusa soi miten kovalla tahansa, se on ihana ääni. Jos samalla desibelillä soitetaan doom metallia, se voi ollakin yhtäkkiä liian kovalla.

 

Viime vuoden festivaalit sujuivat ympäristötoimen näkökulmasta hyvin. Ympäristötarkastaja Sara Piutusen mukaan osaan tapahtumista määrättiin melunmittausvelvoitteet.

Aviarockissa ylitettiin sallittu taso yhden esiintyjän aikana, mutta vain vähän. Lappeenrannan yössä ei tullut ylityksiä, eikä Rakuunarockissa.

Lappeenrannan öitä koskevasta meluilmoituspäätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen, ja tapahtuman jälkeen kaupungille tehtiin yksi yleisövalitus. Rakuunarockista, LPRHC Festistä, Linnoituksen yöstä, Aviarockista ja Miljazzista ei tehty yhtään valitusta.

 

Miljazz pe 13.6., Unlimited Racing 27.-29.6., Lappeenrannan yöt 10.-12.7., Rakuuna Rock 18.-19.7.

Elina Kemppainen