Yleiset saunat kaipaavat uusia yrittäjiä

Lappeenranta. Kaupunki yksityistää julkisia saunoja. Osa saunoista säilyy yleisessä käytössä yksityistämisen jälkeen.

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko

Yksityistäminen ei lopeta yleisten saunojen toimintaa. Lappeenrannan kaupunki myy parhaillaan Joutsenossa sijaitsevia Valkamanrannan ja Ahvenlammen saunoja, jotka ovat julkisessa käytössä. Myös Lappeenrannan keskustan tuntumassa oleva Myllysaaren sauna on tulossa myyntiin.

Ahvenlammella ja Myllysaaressa saunat säilyvät yleisessä käytössä kauppojen jälkeen. Kaupan ehtoihin kuuluu, että ostaja jatkaa julkista saunottamista muutamana päivänä viikossa, sanoo Lappeenrannan kaupungin tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen.

Tällä hetkellä Ahvenlammen ja Valkamanrannan saunoja ylläpitävät vuokralaiset. Molempien vuokralaiset lopettavat toimintansa tämän kesän jälkeen.

Myllysaaren saunan lämmityksestä on tähän saakka vastannut kaupunki. Tulevaisuudessa saunalle etsitään uutta lämmittäjää.

 

Ahvenlammen saunan yrittäjä Ulla Viskari-Lippojoki lopettaa lämmityspuuhat elokuun jälkeen. Päätös syntyi ennen kuin Viskari-Lippojoki tiesi kaupungin myyntiaikeista.

Hän toivoo, että saunalle löytyisi jatkaja.

Valkamanrannan saunaa lämmittää Caprin Puulaaki ry. Yhdistys on linjannut, että se lopettaa julkisen saunotuksen sen jälkeen, kun kaupunki on myynyt rakennukset.

-Täysin poissuljettua jatkaminen ei ole. Se riippuu ehdoista, joita uusi omistaja asettaa toiminnalle, sanoo Heikki Naukkarinen Caprin Puulaaki ry:stä.

Hän ei usko, että ehdoista päästään kauppojen jälkeen sopuun.

Valkamanrannan sauna sijaitsee yleisen uimarannan kyljessä. Naukkarinen on huolissaan uimarannan kohtalosta.

-Varmaan käy niin, että yleisen uimarannan status rapistuu kauppojen jälkeen hiljalleen pois.

 

Saunat ovat olleet kaupungin myyntilistalla keväällä. Kesäkuun alussa kaupunki hylkäsi kaikki saunoista saadut tarjoukset. Nyt Ahvenlammen ja Valkamanrannan saunat ovat jälleen myynnissä.

Myös Myllysaaren sauna tulee myyntiin uudelleen.

-Ensin keskustelemme Myllysaaresta tarjouksen tehneiden kanssa siitä, millä edellytyksillä rakennuksesta voisi saada sen arvoa vastaava hinta, sanoo Koponen.

Hänen mukaansa yksi vaihtoehto voi olla myös saunan vuokraaminen. Myllysaaren kohtalo selvenee syksyn aikana.

 

Etelä-Karjalan yleiset rantasaunat

Imatralla

Imatran talviuimareiden kesäsauna

 

Joutsenossa

Ahvenlammen sauna (kesäaikaan auki tilauksesta) Hinkan saunat Saimaan saunaseuran savusauna Valkamanrannan sauna (avautuu yleisölle lähiaikoina) Lappeenrannassa Myllysaaren sauna Skinnarilan ulkoilumajan sauna (ei vuokrata yksityisille) Rautjärvellä Uimolan savusauna

Jonna Mielonen-Jumisko