Aseman tulevaisuus on yhä kysymysmerkki

Joonatan Hulkkonen

Kirjoittaja:
Pulsan vanhan asemamiljöön tulevaisuus näyttää tällä hetkellä huonolta, kertoo Pulsan hoitokotiyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Svinhufvud.

Yhdistys ei ole löytänyt sille toimijaa, joka pitäisi siitä huolta tai ostaisi kulttuurihistoriallisesti merkittävän asemamiljöön.

Asema on rakennettu vuonna 1870, mutta rautatieasemana se ei ole ollut enää pitkään aikaan.

Asemaympäristö toimi 25 vuotta päihde- ja mielenterveyskuntoutujien hoitokotina, mutta sekin toiminta päättyi vuodenvaihteessa, kun Eksote lopetti tilojen käytön.

 

Rautatieasema kaikkine rakennuksineen on Museoviraston suojelukohde.

-?Olemme avoimin mielin uuden toimijan löytämisessä, mutta tällä olisi suojeluvelvoite asemaa kohtaan. Haluamme säilyttää ympäristön ennallaan, Svinhufvud toteaa.

Se alkaa kuitenkin pikku hiljaa olla mahdotonta, sillä laskuja tulee kaiken aikaa, eikä alueesta pystytä pitämään huolta.

Kesäteatteriporukkaan Svinhufvud suhtautuu avoimesti. Ainakin ulkopuoliset pysyvät poissa, kun alue pysyy asutun näköisenä.

-?Ei se mitenkään huono asia ole, että siellä on jotain elämää. Eivät paikat pysy kunnossa ilman vaivannäköä, eikä asemaa voi oikein naftaliiniinkaan laittaa, Svinhufvud toteaa.

Pulsan hoitokotiyhdistyksen kannalta paras tilanne olisi silti se, että alueelle löytyisi ympärivuotinen toimija. Kesäteatteriporukka pitää kyllä paikat kunnossa, mutta kannattavaa toimintaa se ei ole.

Joonatan Hulkkonen