”Moderniin teatteriin kuuluu pieni näyttämö”

Teatteri. Lappeenrannan kulttuuriväen mielestä kaupunginteatteri tarvitsee pienen näyttämön. He kirjoittivat aiheesta kannanoton.

Kirjoittaja:
Elina Kirvesniemi

Lappeenrannan kulttuurialan vaikuttajat ovat kirjoittaneet kannanoton kaupunginteatterin pienen näyttämön rakentamisen puolesta. He ovat perustaneet asiaa tukeakseen myös Facebook-ryhmän, jossa kannanoton ovat allekirjoittaneet lukuisat merkittävät kulttuurivaikuttajat ja kaupunkilaiset eri aloilta.

—Halusimme tuoda esille kiihkottomasti ja asiallisesti erilaisia näkökantoja, joita ihmisille ei välttämättä tule mieleen, kertoo tekstin koonnut lappeenrantalainen teatteriohjaaja Lija Fischer.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet muun muassa näyttelijät Krista Kosonen ja Riku Nieminen sekä muusikoista rap-artisti Kasperi Laine ja saksofonisti Johannes Salomaa. Kirjoitus sai parissa päivässä lähes sata allekirjoitusta.

 

Kannanotossa vedotaan siihen, että moderni teatteritalo ei pysty toimimaan täysipainoisesti ilman pientä näyttämöä.

—Se on verrattavissa siihen, että rakennetaan uimahalli mutta ei laiteta altaisiin vettä?—?tai jätetään lasten allas rakentamatta, tekstissä kerrotaan.

Pienen näyttämön tarvetta perustellaan muun muassa lipputuloilla ja sillä, etteivät kaikki näytökset sovellu isolle näyttämölle. Esimerkiksi lasten nukketeatteriesitykset, satuhetket ja lauluillat vaativat pienen näyttämön.

Kannanoton mukaan kaksi erillistä näyttämöä turvaisi teatterin monipuolisen toiminnan.

—Pieni näyttämö tuo esiintyjän lähelle katsojaa aivan eri tavalla kuin suuri näyttämö.

Lija Fischer toivoo, että päättäjät ottaisivat pienen näyttämön rakentamisen uudelleen vakavasti harkintaan.

—Tavoitteenamme on, että Lappeenranta saisi upean, täysin toimintakykyisen modernin teatterin. Siihen kuuluu pieni näyttämö.

Fischerin mielestä on hölmöä, että kulttuuri asetetaan vastakkain kaupungin muiden palvelujen kanssa.

—Päiväkoti ja teatteri eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, molempia tarvitaan.

Hyvään kaupunkiin kuuluvat hänen mukaansa myös hyvät kulttuuripalvelut.

Esimerkiksi teatteri, kirjasto ja kaupunginorkesteri ovat Fischerin mukaan tärkeitä tekijöitä kaupungin viihtyvyyden kannalta.

Hänen mielestään näyttämökiistaa tulisi katsoa kokonaisuutena.

—Pitäisi nähdä, mitä pieni näyttämö edustaa ja tarkoittaa teatterille ja mitä mahdollisuuksia teatterilla on tarjota kaupungille ja kulttuurille. Teatterin vaikutukset ovat merkittäviä.

 

Kannanotto on luettavissa kokonaisuudessaan Etelä-Saimaan verkossa osoitteessa www.esaimaa.fi.

Elina Kirvesniemi