Haahtela-indeksi voi tuoda rahaa pienelle näyttämölle

TEATTERIRAHAT. Myös nykyisen teatterikiinteistön myynnistä voi jäädä ylimääräistä uuden teatterin pieneen näyttämöön.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri saattaa saada pienen näyttämönsä. Rahoitusapua voi löytyä Haahtela-indeksin muutoksesta sekä nykyisen teatterin myynnistä saatavista euroista. Molemmat rahoituskanavat ovat kuitenkin vielä epävarmoja.

Pienen näyttämön rakentamisesta alkuperäisten suunnitelmien mukaan on päätetty luopua, jotta teatterin rakennuskustannukset eivät ylity kaupunginvaltuuston lukkoonlyömästä enimmäishinnasta, joka on 21 miljoonaa euroa.

Pienestä näyttämöstä luopuminen säästää laskelmien mukaan rakennuskustannuksia 1,1 miljoonaa euroa. Samalla se kuitenkin aiheuttaa teatterille toiminnallista haittaa ja laskennallisia tulonmenetyksiä.

 

Kaupunginhallitus päättikin teatterisäästöt hyväksyessään, että pienestä näyttämöstä tehdään vielä karsittu suunnitelma kustannusarvioineen.

-Toiveissa on, että pieni näyttämö saadaan jotenkin tehtyä lisäselvitysten jälkeen, säästöesitystä kaupunginhallitukselle valmistellut kaupunginsihteeri Juha Willberg sanoo.

Kaupunki avaa piakkoin tarjouskilpailun nykyisestä teatterikiinteistöstä. Tontin pohjahinta on 1,75 miljoonaa euroa. Kisaan osallistuvat rakentajat voivat esittää, millaista kaavaa ja rakennusoikeutta toivovat ja mitä aikovat tontille rakentaa. Tontin odotetaan kiinnostavan rakennusliikkeitä.

Willberg sanoo, että jos tontista saadaan rahaa yli tavoitehinnan, ylimääräiset eurot voidaan esittää käytettäväksi uuden teatterin rakentamiseen.

 

Lisärahaa teatteriin voi tulla myös niin sanotun Haahtela -indeksin muutoksesta. Kun kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa 2011 teatterin rakentamisen enimmäishinnan, hinta sidottiin Haahtela -indeksin silloisen pisteluvun 75 mukaisesti.

Haahtela -indeksi on saatujen urakkatarjousten tason perusteella määräytyvä indeksi. Indeksialueita on kuusi. Lappeenranta kuuluu toiseksi halvimpaan indeksialueeseen.

Ennusteen mukaan indeksi nousisi ensi vuoden tammikuuhun mennessä Lappeenrannan kohdalla pistelukuun 77. Se tarkoittaisi yli 500 000 euron laskennallista korotusta marraskuussa 2011 lukkoon lyötyihin kustannuksiin. Summa on mahdollista saada uuden teatterin muutos- ja lisätöiden kustannuksiin.

 

Indeksiä pitää Haahtela-yhtiöt, joka on erikoistunut muun muassa rakentamisen kustannusten seurantaan. Diplomi-insinööri Erkki Teittinen Haahtelalta kertoo, että indeksiä tarkistetaan seuraavan kerran kesän jälkeen.

Uuden teatterin kustannuksia jouduttiin karsimaan, koska urakkatarjoukset ylittivät kustannusarvion. Rakennuskustannusindeksin mukaan rakentamiskustannukset ovat kallistuneet teatterin kodalla lähes 800 000 eurolla marraskuun 2011 jälkeen.

Heikki Sopanen