Luumäen kirkossa vihitään vain kesällä

Luumäki. Kirkkoa ei lämmitetä talvella yksityistilaisuuksia varten. Kauneimpia joululauluja varten kirkkosali kuitenkin lämpenee.

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko

Susanna Poikolaisen ja Johannes Tyrväisen talvihäiden suunnittelu on täydessä vauhdissa. Häämekko on ostettu ja vieraslista laadittu. Kirkkokin on varattu, vaikka sen varaaminen ei ollutkaan yksinkertaista.

Luumäkeläinen pariskunta olisi halunnut astua avioliittoon kotikirkossaan Luumäellä. Se ei kuitenkaan talvella onnistu.

-Meille ilmoitettiin, että kirkkoa ei lämmitetä talvella yksityistilaisuuksia varten, Poikolainen kertoo.

 

Pariskunta tyrmistyi ilmoituksesta. Molemmat kuuluvat evankelisluterilaiseen kirkkoon ja olettivat kirkkovihkimisen onnistuvan ilman kommervenkkejä.

Kirkko ei lämpene, koska lämmittäminen maksaa. Talvella yksittäisen päivän lämmityskulut nousevat satoihin, jopa tuhanteen euroon, sanoo Luumäen seurakunnan kirkkoherra Heikki Svinhufvud.

-Jos ulkona on pakkasta 20-30 astetta, parin vuorokauden lämmittämisellä kirkon lämpötila saataisiin nousemaan pariin pakkasasteeseen. Siinä ei ole mitään järkeä, Svinhufvud linjaa.

Poikolainen ja Tyrväinen tarjoutuivat maksamaan lämmityskulut omasta pussistaan. Ratkaisu ei avannut kirkon ovia.

Svinhufvudin näkemyksen mukaan kirkon lämmittäminen yhtä hääparia varten olisi kirkollisveron haaskausta.

-Kolmenkymmenen vuoden aikana talvihäitä on kysynyt vain tämä yksi pariskunta. Jos heitä varten pitäisi kirkko pitää lämpimänä ympäri vuoden, kalliiksi tulisi.

 

Myöskään kirkon kertalämmitys yksittäistä tilaisuutta varten ei tule kyseeseen, sillä talous ei ole ainoa syy kylmänä pitämiseen.

-Kirkon seinät eivät kestä lämmittämistä, Svinhufvud sanoo.

Kirkkorakennuksen lämmittäminen pakkasten keskellä luo seiniin kosteutta. Svinhufvudin mukaan maalipinta on seinistä jo kertaalleen irronnut lämmityksen seurauksena.

Viimeisenä korttina Poikolainen ja Tyrväinen tarjoutuivat astumaan avioliittoon kylmässä kirkossa.

-Olisimme tarvinneet vain valot, Poikolainen sanoo.

Sekään ei seurakunnalle käynyt. Pappi ja kanttori eivät voi työskennellä kylmässä.

Poikolainen ja Tyrväinen tekivät kirkon talvikäytöstä kirjallisen anomuksen Luumäen seurakunnan kirkkoneuvostolle huhtikuussa. Kesäkuussa pariskunta sai lopullisen vastauksen: kirkko pysyy kiinni marraskuusta palmusunnuntaihin.

 

Ainoa poikkeus ovat joulukuun juhlat, kuten kauneimmat joululaulut ja joulukirkko. Niitä varten kirkkoon pistetään lämmöt päälle.

Kirkon sijasta seurakunta tarjosi Poikolaiselle ja Tyrväiselle vihkipaikaksi Taavetin seurakuntakeskusta. Esimerkiksi jumalanpalvelukset pidetään talviaikaan siellä.

Pariskuntaa seurakuntakeskus ei miellyttänyt.

-Se on meille liian pieni. Vieraita on tulossa noin 80. Seurakuntakeskus ei sovellu sille vierasmäärälle.

Korvaava vaihtoehto löytyi Lemiltä. Pariskunta vihitään avioliittoon helmikuun lopussa Lemin kirkossa.

Jonna Mielonen-Jumisko