Woodstock metsän keskellä

Joutseno. Viidettä kertaa järjestettävä Kontufolk-festivaali sekoittaa hippitunnelmaa suomalaiseen metsäidylliin ja latotansseihin.

Kirjoittaja:
Joonatan Hulkkonen

Latoon astuessa tunnelma on kuin olisi saapunut hieman psykedeelisiin latotansseihin.

Esiintymislavan etuosa kylpee spottivaloista tulevassa vihreän, sinisen ja punaisen sävyjä vaihtelevassa valossa.

Takaosaan pystytetyllä anniskelualueella lautojen väleistä välkkyvä auringonvalo luo lattiaan ja seinille keltaisia juovia.

-Vähän lavatanssitunnelmaa, hyvät ihmiset, Salonen & Gruuviasema -yhtyeen laulaja kannustaa yleisöä, kun bändi aloittaa bluesia ja funkia sekoittavan soittonsa.

Metsän reunassa sijaitseva festivaalialue muistuttaa kaikkine telttoineen keskiaikaista karnevaalia tai pikkukylää. Kojuissa myydään muun muassa raaka- ja kasvisruokaa sekä nepalilaisia vaatteita ja tekstiilejä.

Löytyypä alueelta muutaman neliömetrin kokoinen saunakin, jossa käynnistä maksetaan omantunnon mukaan. Ihmiset vilvoittelevat löylyjen jäljiltä pienessä lammessa, jonka rannalla lato ja muu alue sijaitsee.

Yleisöstä ei ole väenpaljoudeksi, mutta osa rennosta tunnelmasta tuleekin juuri väljyydestä.

-Yleisömäärän puolesta näyttää aikalailla samalta kuin viime vuonna. Iltaa myöten yleisön määrä kyllä lisääntyy, kun pääesiintyjä aloittaa, kertoo Sini Kosonen, yksi festivaalin järjestäjistä.

Festivaaliväki koostuu aivan kaikenikäisistä ihmisistä. Tänä vuonna kaksipäiväiselle festivaalille sisään otetaan 200 maksavaa asiakasta per päivä ja 100 hengen järjestäjäporukka.

-Tuo latohan asettaa meille aikamoiset rajoitteet yleisömäärän suhteen, joten mitään kasvupaineita ei ole. Alueelle saa kyllä tulla hengailemaan, mutta latoon sisään täytyy ostaa lippu, Kosonen toteaa.

 

Talkoolaisiksi on tullut myös lähellä sijaitsevan Konnunsuon vastaanottokeskuksen asukkeja. Irakilainen Shaho Jaff on ammatiltaan kokki, joten hän saapui paikalle laittamaan ruokaa työporukalle.

-Minusta on hienoa päästä työskentelemään paikallisten nuorten taiteilijoiden ja muusikoiden kanssa, Jaff kertoo.

 

Jaff olisi pystyttänyt alueelle oman ruokakojunsa, mutta hän kuuli festivaalista vasta neljä päivää sitten. Aikaa tarpeiden hankkimiseen ei ollut.

Suomalaiset yhtyeet eivät ole miehelle tuttuja, mutta hän pitää rock-musiikista.

-Aion nauttia illasta. Erityisesti tämä bändi on todella hieno. Oijoi, nyt täytyy mennä sisään, Jaff huikkaa ja kiirehtii latoon Salonen & Gruuviaseman aloittaessa seuraavan kappaleensa.

Joonatan Hulkkonen