Miniä mukana taiteenteossa

Savitaipale. Tämänvuotinen Art Paimensaaren näyttely koottiin perhepiirissä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen

SUKU on paras ainakin Savitaipaleen Paimensaaressa. Tämänkesäinen Art Paimensaari?-näyttely on nimittäin syntynyt Rautioiden ja Jokipeltojen yhdistetyin voimin.

-Taiteenteko on meillä verissä, joten kaikki lähtivät mielellään mukaan, kun ajatus yhteisestä näyttelystä oli tuotu julki, lappeenrantalainen Maarit Vepsä toteaa.

Vepsä on Art Paimensaaressa suorastaan vanha konkari. Hänen töitään on nimittäin ollut kesänäyttelyissä kahdesti aiemminkin.

Rautioihin Vepsä törmäsi ensimmäisen kerran lukioikäisenä, kun kuvaamataidon opettajaksi osui taiteilija Matti J. Rautio. 25 vuotta sitten opettajasta tuli appi, kun Vepsä liittyi sukuun avoliiton kautta.

Miniä ja appi ovat sukulaissieluja, joiden taiteellinen näkemyskin on samanlainen. Kumpikin tekee abstrakteja kollaaseja, joissa käytetään hyväksi luonnonmateriaaleja.

Vepsän teoksia ei ole toistaiseksi ollut esillä muissa näyttelyissä kuin Art Paimensaaressa, mutta eteläkarjalaiset törmäävät hänen kättensä jälkeen huomaamattaan. Lappeenrannan Kodin Ykkösen myymälämarkkinointipäällikkönä Vepsä visualisoi myymälää ja sen miljööpisteitä, suunnittelee myymälämainontaa ja tekee sisustussuunnitelmia asiakkaille.

-Pääsen tekemään paljon käsilläni visuaalisesti herkullisessa työpaikassa.

Intoa tekemiseen riittää vapaa-ajallakin. Mies ei kuulemma aina oikein ymmärrä, miksi kodin verhojen pitää vaihtua kuukauden välein.

 

SUKUTAPAAMISISSAAN Rautiot ja Jokipellot juttelevat samanlaisista aiheista kuin kaikki muutkin perheet. Arkisia kuulumisia riittää niin paljon, ettei kukaan ehdi pohdiskella taiteenteorioita.

-Matti sentään muistaa kysyä, että onhan tullut tehtyä taidetta!

Maarit Vepsä laskeskelee käyneensä vuosien varrella melkein jokaisessa Art Paimensaari-näyttelyssä. Koskettavimmat muistot ovat Väinö Raution muistonäyttelystä, jossa sodan vaikutus näkyi rajusti muuttuneena ilmaisuna sekä värien käyttönä.

Art Paimensaaren äiti ja isä, taitelijat Eeva Jokipelto ja Matti J. Rautio, ovat pitäneet yllä kesänäyttelyperinnettä 1970-luvulta lähtien. Mitä kesäklassikolle tapahtuu tulevaisuudessa?

-Art Paimensaaren tulevaisuudesta on keskusteltu suvun piirissä ohimennen, mutta mitään sen pidemmälle menevää ei ole sovittu. Uutta sukupolvea joka tapauksessa on jo kasvamassa taideopintojen parissa.

 

 

Suku-näyttely Art Paimensaaressa, Rautionpolku 3:ssa 3. elokuuta saakka. Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 12-18.

 

Maarit Vepsä

Lappeenrannan Kodin Ykkösen myymälämarkkinointipäällikkö.

Asuu Lappeenrannassa.

Perheessä avomies ja kaksi lasta.

Harrastuksena kaikenlainen käsillä tekeminen.

Anne Kokkonen