Petri Krohns osuuspankin vetäjäksi

Pankit. Etelä-Karjalan Osuuspankki löysi toimitusjohtajan talon sisältä. Pääkonttorikysymys ratkennee kesän aikana.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Etelä-Karjalan Osuuspankki saa toimitusjohtajan, joka tuntee talon. Petri Krohns tuli pankin palvelukseen vuonna 1993. Tällä hetkellä hän vastaa pankinjohtajana yritysasiakkaista ja asiakkaiden varainhoidosta.

Pankin hallintoneuvosto valitsi tiistaina Krohnsin toimitusjohtajaksi OP-Pohjolan johtotehtäviin siirtyvän Jari Himasen tilalle.

Krohns sanoo saavansa johdettavaksi pankin, jolla menee erinomaisesti sekä taloudellisilla mittareilla että muutoin. Hän näkee Etelä-Karjalan vireänä alueena, jossa pankilla on hyvät mahdollisuudet menestyä.

 

Pankin hallituksen puheenjohtaja Timo Alho perustelee Krohnsin valintaa osaamisella ja pitkällä, monipuolisella pankkialan kokemuksella. Erityisesti hän nostaa esille Krohnsin henkilöstöosaamisen.

– Hän on ollut erittäin pidetty henkilö pankin sisällä, ja hänen osaamistaan ja asiantuntemustaan arvostetaan.

Myös maakunnan tuntemus katsottiin eduksi.

– Halusimme johtajan, joka asuu alueella ja antaa pankille kasvot: henkilön, jonka voi tavata ruokakaupassa tai kadulla.

Alho muistuttaa, että toimitusjohtajan rekrytointi pankin sisältä on hyvä myös henkilöstön kierron kannalta: nyt muillekin aukeaa mahdollisuus edetä urallaan.

– Pankki on ollut aika hyvässä vauhdissa viimeiset vuodet. Odotamme Krohnsilta, että vakaa, vanha suunta säilyy ja että hän tarvittaessa pystyy puuttumaan asioihin.

 

Petri Krohns sanoo, ettei pankilla ole mitään akuuttia tarvetta muutoksiin. Huolet liittyvät lähinnä yleiseen taloustilanteeseen maakunnassa ja maailmalla.

– Meidän asiakkaisiimme talouden ongelmat eivät ole vielä juuri heijastuneet. Sekä yksityisillä että yritysasiakkailla menee vielä aika hyvin.

Vaikka esimerkiksi ostosmatkailun väheneminen näkyy jo, Etelä-Karjala pärjää Krohnsin mukaan silti naapurimaakuntia paremmin.

– Toki kun julkisuudessa puhutaan yt-neuvotteluista ja irtisanomisista, kuluttajat muuttuvat varovaisemmiksi, vaikka ne eivät itseä koskisikaan.

Kun Himasen lähtö selvisi keväällä, samalla EKOPin pääkonttorihanke Lappeenrannan City-korttelissa meni jäihin. Krohns sanoo, että asia pyritään nyt ratkaisemaan pian suuntaan tai toiseen. Hän arvioi, että ratkaisu tulee jo alkusyksystä.

Asian päättää lopulta pankin hallitus. Myös hallituksen puheenjohtaja Timo Alho vahvistaa nopean aikataulun. Alho uskoo, että ratkaisu syntynee vielä elokuun aikana.

 

Etelä-Karjalan Osuuspankilla on jo nyt maakunnassa lähes 50 prosentin markkinaosuus. Voiko sitä vielä nostaa?

– Eihän siinä rajaa ole. Asiakkaat ratkaisevat, kuka kisan voittaa, Krohns vastaa.

– Palvelut tulevat henkilöstön kautta. Se ratkaisee, koetaanko palvelu hyväksi vai huonoksi.

Viimeisten vuosien aikana osuuspankki on karsinut rajusti konttoriverkostoaan. Krohnsin mukaan uusia toimia ei ole näköpiirissä, mutta asiakkaiden käyttäytyminen ratkaisee. Tarve konttoreissa asioimiseen vähenee yhä.

– Sähköiset palvelut ja viime aikoina erityisesti mobiilikäyttö ovat lisääntyneet huimasti.

 

Petri Krohns

Etelä-Karjalan Osuuspankin (EKOP) toimitusjohtaja 1.9. alkaen.

Toimii tällä hetkellä EKOPin yritys- ja yhteisöpalveluista sekä asiakkaiden varainhoidosta vastaavana pankinjohtajana.

Varatuomari, MBA.

50-vuotias, asuu Lappeenrannan Alakylässä.

Perheessä vaimo, kolme lähes aikuista lasta ja koira.

Timo Laitakari