Pulsassa puuhataan kesäteatteria

Lappeenranta. Puoliammattilainen teatteriporukka esittää heinäkuun ajan kesäteatterinäytelmää Pulsan vanhalla rautatieasemalla.

Kirjoittaja:
Joonatan Hulkkonen

Honkametsän ympäröimän Pulsan aseman pihalla on taas elämää. Ohjaaja Aapo Stavén latoo halkoja kasaan lavasteiksi piha-aukiolle, joka toimii heinäkuun ajan kesäteatterin näyttämönä.

Näyttämön edustalle rinteeseen on rakennettu sata ihmistä vetävä katsomo. Ensi viikon perjantaina on Rautatie-näytelmän ensi-ilta.

Näytelmä on tehty Juhani Ahon samannimisen romaanin pohjalta. Romaanista on myös tehty 70-luvulla elokuva, joka niin ikään kuvattiin Pulsan rautatieasemalla.

-Aluksi mietin muitakin vaihtoehtoja. Paikan varmistuttua alkoi tuntua, että juuri tämä teksti sen pitää olla. Nyt tuntuu hullulta, että muita vaihtoehtoja olisi edes mietitty, Stavén kiteyttää.

 

Porukka on sopinut aseman käytöstä sen omistavan Pulsan hoitokotiyhdistyksen kanssa. He pitävät paikat kunnossa ja asutun näköisinä ja saavat vastalahjana käyttää asemamiljöötä näytelmän toteuttamiseen.

Töitä on riittänyt, sillä näytelmä toteutetaan kokonaisuudessaan seitsemän hengen joukolla.

Nyt aseman ympäristö näyttää kuitenkin jo hyvältä. Nurmi on leikattu, piha siistitty ja päärakennus on taas lämmitetty.

Asemarakennus ehti ennen teatteriporukan saapumista olla puoli vuotta tyhjillään. Sitä ennen se toimi hoitokotina. Noista ajoista muistuttaa vielä ilmoitustaululta löytyvä ruokailuaikataulu.

 

Idea kesäteatterinäytelmästä tuli Stavénin isältä Ari Väänäseltä, joka myös näyttelee esityksessä toista pääosaa.

Hän kuuluu Pulsan hoitokotiyhdistykseen, joten sitä kautta näytelmälle saatiin historiallisesti merkittävä näyttämö.

-Tämä on mitä hienoin tapa pitää yllä asemaa. Olisi sääli, jos näin hyväkuntoinen kulttuurihistoriallinen kokonaisuus pääsisi rapistumaan, Stavén toteaa.

Hän myöntää pohtineensa asemaa samaan käyttöön myös ensi kesänä. Kaikki on kuitenkin vielä auki, ja seuraavan kesän suunnitelmat riippuvat pitkälti siitä, kuinka moni löytää paikalle tämän kesän esityksiin.

Joonatan Hulkkonen