Teatterista tulee säästöversio

LAPPEENRANTA. Alapohjan akustiikka säilyy mutta pieni näyttämö jätetään torsoksi.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan uudesta kaupunginteatterista on rakentumassa karsittu versio. Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina Lappeenrannan Teatterikiinteistöt Oy:n laatimaa teatterin säästöversiota ja hyväksyi sen lähes sellaisenaan.

Karsimisilla saadaan laskelmien mukaan yhteensä 1,5 miljoonan euron säästöt.

Ainoa säästövaihtoehto, jonka hallitus tyrmäsi, oli suuren näyttämön alapohjan akustiikasta säästäminen. Hallitus linjasi, että akustiikka rakennetaan, koska sen poistaminen voi aiheuttaa pysyvän ja korjaamattoman haitan teatterin toiminnalle. Jos akustiikka jätettäisiin pois, teatterisalin alapuolella olevista liiketiloista saattaisi kuulua yksittäisiä kovia ääniä teatterisaliin.

Teatterin valmistuttua akustiikkaa ei voisi enää jälkikäteen rakentaa, vaikka rahat sen rakentamiseen löytyisivätkin myöhemmin.

 

Kaupunginhallitus ei puuttunut muihin esitettyihin kustannusten säästökohteisiin ja antoi teatterikiinteistöyhtiölle valtuudet solmia urakkasopimukset. Sopimuksilla on kiire, jotta rakentaminen voi alkaa suunnitellusti heinä-elokuun taitteessa. Jos rakentamisen aloittaminen viivästyy, urakoinnin loppupäässä voi tulla liian kiire.

Säästölista laadittiin, koska alkuperäisestä suunnitelmasta saadut urakkatarjoukset ylittivät kaupunginvaltuuston kiinni lyömän kustannusarvion 21 miljoonaa euroa. Karsitusta teatterista saadut tarjoukset mahtuvat kustannusarvioon, mutta se tarkoittaa muun muassa pienen näyttämön jättämistä keskeneräiseksi tai rakentamista karsittuna versiona.

Pieni näyttämö voidaan rakentaa valmiiksi myöhemmin teatterin kesätaukojen aikana, mutta se maksaa silloin enemmän kuin maksaisi nyt.

Torsoksi jättämisen on laskettu nyt vähentävän rakentamiskuluja 1,1 miljoonaa euroa.

 

Hallitus linjasi, että pienen näyttämön rakentamiseen karsittuna voidaan palata sen jälkeen, kun karsitut suunnitelmat ja kustannusarvio ovat valmiit ja kun nykyisen teatterikiinteistön tontin myymisestä on saatu tarjoukset.

Muita säästöjä on haettu vähentämällä näyttämömekaniikkaa ja -tekniikkaa, karsimalla kalustusta ja sisustusta sekä vaihtamalla sitä halvempiin ja nipistämällä lavastamon kustannuksista.

Teatterikiinteistöyhtiöllä on mahdollisuus saada maksimissaan reilun 550 000 euron lisärahoitus muutos- ja lisätöiden kustannuksiin, jos tarjoushintaindeksiä (Haahtela-indeksi) tarkistetaan ennustettuun pistelukuun ensi vuoden alussa.

Jos teatterin kustannusarvio olisi sidottu rakennuskustannusindeksiin, kun valtuusto marraskuussa 2011 päätti kustannuskatosta, rahaa olisi nyt käytössä 770 000 euroa enemmän. Sen verran indeksi on noussut 21 miljoonan euron osalta.

 

Ala architects

1,5

Rakenteista karsimalla säästetään 1,5 miljoonaa euroa.

21

Teatterin kiinni lyöty kustannusarvio on 21 miljoonaa euroa.

Heikki Sopanen