Kylmä alkukesä jarrutti risteilyjä

LAIVARISTEILYT. Risteilykesä oli silti kokonaisuutena tyydyttävä, ja tilausristeilyt lisääntyivät selvästi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen

Risteilykesästä tuli Etelä-Karjalassa normaali erittäin koleasta alkukesästä huolimatta. Kokonaisuuden pelasti helteinen loppukesä. Risteilykausi jatkuu vielä, mutta jo nyt näyttää siltä, että tilausristeilyt Saimaalla lisääntyivät viime vuodesta. Useampi yrittäjä sanoo tilausristeilyjen myyneen hyvin.

Saimaan Risteilyt Oy:n toimitusjohtaja Pentti Kokki kertoo, että he tekevät El Farolla tilausristeilyjä syyskuun loppuun saakka. Kokin mukaan etenkin venäläiset ovat käyneet ahkerasti tilausristeilyillä. Liekö taustalla El Faron siirtyminen viime syksynä venäläisomistukseen ja markkinoinnin tehostuminen Venäjän suuntaan.

M/s Kavaljeeri on tehnyt Rauhan satamasta käsin menestyksellä yhdistelmäristeilyjä.

-Risteilyn ohella tarjolla on esimerkiksi saunaa ja tykytoimintaa. Viime kesään verrattuna kasvu on ollut roimaa, yrittäjä Petri Parkko Salpasafareista kertoo.

Parkkokin aikoo myydä risteilyjä pitkälle syksyyn. Hän sanoo, että syksyllähän Saimaa saarineen on kauneimmillaan.

 

Myös m/s Camillan kesän pelastivat tilausristeilyt. Karelia Lines on vuokrannut Camillan Lappeenrannan Laivat Oy:ltä, joka on kaupungin omistama yhtiö. Laivayhtiön toimitusjohtajan tointa otona hoitava kaupunginsihteeri Juha Willberg sanoo, että Camillan kesä on viimevuotisen tasolla tilausristeilyjen ansiosta.

Ravintolapäällikkö Reetta Tamminen Karelia Linesista vahvistaa, että normikesästä puhutaan, vaikka tarkkoja lukuja ei vielä ole, koska risteilyt jatkuvat.

 

Viipurin risteilyt m/s Carelialla menettivät hieman suosiotaan. Myös Carelia on Lappeenrannan Laivojen omistama laiva, ja sen on vuokrannut Saimaan Matkaverkon tytäryhtiö Saimaa Travel Oy Viipurin risteilyjä varten.

-Kesäkuu oli pettymys, ja jäimme viime kesän matkustajamäärästä kuutisen prosenttia, Matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine kertoo.

Sekä Carelia että Camilla kuljettivat kesän aikana noin 20 000 matkustajaa.

-Vuokranantajan vinkkelistä tämä oli normikesä. 40 000 matkustajaa meidän laivoillamme kesässä liikkuu, Willberg sanoo.

 

Säät vaikuttavat sisävesiristeilyihin paljon. Toinen haaste on risteilykauden lyhyys. Juha Willbergin mukaan sesonki loppuu siihen, kun koulut alkavat.

Kirsti Laine arvelee, että Viipurin risteilyt kärsivät isojen varustamojen halpamyynnistä Tallinnan ja Tukholman risteilyille.

-Kisa on kovaa. Meidän on keksittävä uusia täkyjä matkustajien houkuttelemiseksi ja niitä onkin suunnitteilla.

Pentti Kokki kritisoi Lappeenrannan kaupunkia huonosta markkinoinnista. Kokin mukaan risteilymatkustajat tulevat hyvin lähialueelta, koska kaupunki ei markkinoi itseään ja matkailutarjontaansa.

Heikki Sopanen