Ryanairilla menee hyvin Lappeenrannassa

Lentoliikenne. Maakuntakentistä vain Lappeenranta ja Rovaniemi kasvattivat matkustajamääriään viime vuonna. Ryanair juhlisti Lappeenrannan kentän 300 000:tta matkustajaa keskiviikkona.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen

Lentoyhtiö Ryanair on tyytyväinen Lappeenrannan reitteihin. Lappeenrannan matkustajamäärät eivät ole notkahtaneet, päin vastoin. Keskiviikkona kentällä juhlittiin 300 000:tta Ryanairin matkustajaa.

Tänä vuonna Lappeenrannasta lentää odotusten mukaan noin 85 000 Ryanairin matkustajaa. Viime vuonna heitä oli 75 000. Yhtiö lentää Lappeenrannasta neljättä vuotta.

Suurimmalla osalla Suomen maakuntakentistä on ollut vaikeaa. Viime vuonna vain Lappeenrannan ja Rovaniemen kenttien matkustajamäärät kasvoivat.

Viime vuonna Lappeenrannan kentän kokonaismatkustajamäärä oli lähes 100 000, ja kasvua edellisvuoteen kertyi 4,8 prosenttia. Ryanairin lisäksi kaupungista lensi vielä viime vuonna Air Baltic.

 

Lappeenrannassa Ryanairin koneisiin astuvista puolet on venäläisiä, 40 prosenttia suomalaisia ja 10 prosenttia muiden maiden kansalaisia. Näköpiirissä ei ole, että venäläiset pääsisivät Ryanairin lennoille kotimaastaan.

— Neuvottelut ovat jäässä Pietarin kentän suhteen, kertoo markkinointipäällikkö Elina Hakkarainen Ryanairilta.

Lappeenrannan kentältä reissuun lähtevistä suomalaisista osa tulee kaukaakin.

— Empiirinen havaintoni on, että matkustajia tulee Jyväskylästä, Kuopiosta, Savonlinnasta, kertoo lentoasemapäällikkö Petteri Lehti.

Ryanair pyrkii saamaan jalansijaa Euroopan päälentokentiltä. Se lentää pääkentälle muun muassa Brysselissä, Roomassa, Ateenassa ja Lissabonissa.

— Se ei poista maakuntakenttien merkitystä, Hakkarainen vakuuttaa.

Lentoyhtiö Snowbird aloittaa lokakuussa suorat lennot Lappeenrannasta Espanjan Alicanteen. Alicanteen lennetään Oulusta Lappeenrannan kautta joka perjantai.

— Olemme noteeranneet asian, eikä se meitä huolestuta. Kilpailu on hyvästä, Hakkarainen tyytyy kommentoimaan kilpailijan tuloa.

 

Euroopan suurimmaksi halpalentoyhtiöksi kasvanut Ryanair avaa uusia reittejä edelleen. Reitit keskittyvät kuitenkin Etelä-Eurooppaan. Suomen reittejä Ryanair karsii ensi talvikaudeksi ja lennot jatkuvat kaikkiaan neljällä reitillä.

Kesäkaudelle yhtiö perinteisesti lisää tarjontaansa.

— Tässä vaiheessa en lähde kertomaan tuleeko uusia reittejä Pohjoismaihin. Kuukauden sisällä pitäisi olla tiedossa kesän 2015 reitit, Hakkarainen kertoo.

Ryanair on ottanut käyttöön mahdollisuuden varata ryhmämatkoja. Se ei koske matkanjärjestäjiä, vaan omatoimisesti porukkamatkaa järjestäviä. Ryhmämatkan voi varata esimerkiksi koululuokalle tai urheilujoukkueelle.

— Ryhmämyyntiä ei ole vielä lanseerattu Pohjoismaissa, Hakkarainen toppuuttelee.

Ryanairin tavoitteena on, että vuoteen 2019 mennessä sillä on lentänyt 120 miljoonaa matkustajaa.

 

Ryanairin lennot Lappeenrannasta

2010 alkupuolella yhtiö aloitti lennot Düsseldorf-Weezeen.

2010 marraskuussa yhtiö avasi uuden yhteyden Brysseliin.

2011 avautui reitti Milanoon.

2013 Brysselin reitin tilalle tuli eri kohde, Barcelona Girona.

Ryanairin matkustajamäärä Lappeenrannasta on vuositasolla 80 000—90 000 matkustajaa.

27.8. 2014 Lappeenrannan kentältä nousi ilmoille 300 000:s Ryanairin asiakas.

Kaisa Juntunen