Lehtola antaa tekojen puhua puolestaan

IMATRA. IPV:n Olli Lehtola ei halunnut lopettaa peliuraansa loukkaantumiseen. Nyt hän hallitsee ykköspesiksen lyöjätilastoa.

Tuomo Reponen

Monella miesten ykköspesiksen pelinjohtajalla on varmasti pyörinyt tällä kaudella mielessä yksi kysymys: Miten pysäyttää Olli Lehtola? Imatran Pallo-Veikkojen lyöntitykki johtaa sarjan lyöjätilastoa. 46:n lyödyn päälle hän on pamauttanut seitsemän kunnaria.

Lyöntitaidon takana on lahjakkuutta, mutta myös useita toistoja ja työtunteja.

— Olen aina tykännyt lyödä ja harjoitella paljon. Fyysinen vireys on tärkeä juttu. Olen tehnyt töitä sen eteen ja saanut itseni hyvään kuntoon, Lehtola kertoo.

Tahto harjoitella ja rakkaus pesäpalloon ovat syyt siihen, että 37-vuotias Lehtola pelaa tänä kesänä Imatralla. Kesällä 2011 uran arveltiin olevan paketoitu.

Silloin Hyvinkäällä pelannut Lehtola loukkaantui alkulämmittelyssä, kun joukkuekaveri Iiro Haimi kaatui jalkapalloa pelatessa Lehtolan polven päälle. Sivuside hajosi ja kausi päättyi ennen tärkeimpiä otteluja. Kotiuttaja ei suostunut päättämään uraansa polvivammaan.

— Olisi tuntunut tyhmältä lopettaa peliura siihen. Se ei olisi tullut omasta päätöksestä.

 

Lehtola treenasi itsensä kuntoon ja palasi kentälle kahden vuoden tauon jälkeen. Harjoituksen tulos on näkynyt tulostauluilla ympäri Suomen. Häntä pyydettiin mukaan jo vuotta aikaisemmin, mutta vastaus oli kieltävä.

— En ollut siinä kunnossa, jossa tulisi olla. Nytkin jännitti kestävätkö paikat. Mitään tehtaan takuuta ei ollut, Lehtola naurahtaa.

Lehtola työskentelee Telia-Soneralla Helsingissä. Hänen kotinsa on Espoossa. Kesän hän on ollut pääosin Imatralla, mutta töiden jatkuessa viikon kuluttua reissaaminen tulee tutuksi. Keväällä tilanne oli sama.

— Välillä se käy raskaaksi, mutta valinta on täysin oma. Olen tottunut siihen, eikä se ongelma ole. En olisi lähtenyt tähän mukaan, jos kokisin sen ongelmaksi.

Vuosituhannen vaihteessa IPV:ssä superpesistä pelannut mies on edustanut Hyvinkään lisäksi myös Kouvolaa ja Kuopiota pääsarjassa. Nyt tavoitteena on nostaa IPV takaisin superiin.

— Helppoa se ei tule olemaan. Se on meille kuitenkin isoin tavoite. Runkosarja on vain välietappi, jos tuollaista termiä voi käyttää.

Jos nousu tulisi, Lehtolalla olisi mahdollisuus päättää uransa voittojuhliin. Omasta päätöksestään. IPV:n taustaryhmät pitäisivät miehen varmasti mielellään mukana ensi kaudellakin.

— Tiedän olevani sillä tasolla, että superissa pelaaminen ei olisi mikään ongelma. Totta kai kuulostaisi hienolta pelata superia IPV:ssä, mutta sitä ei kannata sen enempää miettiä. Päivä kerrallaan mennään, Lehtola pohtii tulevaa.

 

Entä se Lehtolan pysäyttäminen? Tähtipelaajat saavat aina erityishuomiota vastustajalta. Lehtola kertoo tottuneensa superissa psyykkaukseen, joka ei hänen mukaansa ole lasten kuultavaa. Ykköspesiksessä on ollut hiljaisempaa.

— Ei ne taida uskaltaa, hän hymähtää.

Jos joku uskaltautuisikin, ei Lehtolan tapana ole lähteä huuteluihin mukaan. Hän vastaa teoillaan.

— Kun teet oman hommasi hyvin, niin ne muistaa sen kyllä.

 

IPV pelaa tänä iltana Linnalassa klo 18 Haminaa vastaan runkosarjan viimeisen kotiottelunsa ykköspesiksessä.

 

Olli Lehtola

Syntynyt 8. helmikuuta 1977 Imatralla.

Imatran Pallo-Veikkojen kasvatti.

Muut seurat: Hyvinkään Tahko, Kouvolan Pallolyöjät, Puijon Pesis.

Superpesiksessä 302 ottelua, joissa 359 lyötyä juoksua ja 30 kunnaria.

Yksi SM-hopea (Kouvola 2009).

Kaksi kertaa Itä—Länsi-ottelussa.

Nimettiin tällä viikolla ykköspesiksen heinäkuun pelaajaksi.

Kirjoittaja:
Tuomo Reponen