Luumäelle povataan jopa miljoonan alijäämää

Luumäki. Ensimmäisinä katseet säästökeskustelussa kohdistuvat kunnan kouluverkkoon. Savitaipale tuottaa perusopetuksen paljon Luumäkeä halvemmalla.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä

Luumäen kunnan talous on vajoamassa tänä vuonna ennätysmäisen kehnoksi. Kunnanjohtaja Anne Ukkosen pahimmissa ennusteissa alijäämää kertyisi jopa miljoona euroa, lievemmissä noin 600 000 euroa.

Ukkonen esitteli madonluvut kunnan päättäjille maanantai-iltana yleisöltä ja tiedotusvälineiltä suljetussa seminaarissa.

-Haluan pitää tällaiset talouskeskustelut suljettujen ovien takana, koska se värittää aina poliitikon sanaisen arkun, kun lehdistö on paikalla, Ukkonen naurahti. Hän suostui kuitenkin tiistaina referoimaan kunnantalolla käytyä keskustelua.

 

Tämän vuoden budjetti jäi Luumäellä puoli miljoonaa alijäämäiseksi jo valmisteluvaiheessa.

-Viime vuonna pääsimme poistojen ja varausten jälkeen vielä plussalle. Tänä vuonna mennään miinukselle. Veroprosenttia nostamalla emme tätä tilannetta korjaa, emmekä millään juustohöylä-toimenpiteellä. Säästöjä on aikaansaatavissa rakennekeskustelulla.

Ensimmäisinä liipasimella ovat yksityistieavustukset ja kunnan kouluverkko.

Ukkonen kertoo, että jos Luumäki pystyisi tuottamaan perusopetuksen samalla kustannustasolla kuin Savitaipale naapurissa, tarkoittaisi se vuodessa lähes puolen miljoonan säästöpotentiaalia.

 

Keskeisesti ylisuuriin kustannuksiin vaikuttaa Kannuskosken koulu, jonka oppilasmäärät ovat jo pitkään olleet alle sen, mitä strategiassa on sovittu.

-Mitä vähemmän oppilaita on opettajaa kohti opetettavana, tottakai kustannukset silloin nousevat. Meillä oppilaskohtaiset kustannukset vaihtelevat noin 6?500 eurosta noin 13?500 euroon. Erot ovat valtavat, Ukkonen tuumaa.

Kunnanjohtajan mielestä nyt pitäisi Luumäellä unohtaa puoluepolitiikka ja kyläpolitikointi.

-Meillä on yhteinen tuska ja olemme samassa veneessä. Nyt pitäisi miettiä, miten kaikkein vähimmillä vaurioilla saamme korjattua tilanteen, ja pääsisimme eteenpäin niin, että meillä olisi vielä paukkuja kehittämiseenkin.

Ukkonen toivoo, että Luumäki voi järkevillä päätöksillä vahvistaa vahvuuksiaan.

 

Syksyn budjettineuvotteluista ei tule helppoja. Kunnanjohtaja muistutti päättäjiä raamista, joka tarkoittaa sivistyspuolella 300 000 euron leikkaustarvetta.

Taavetin parhaillaan remontin alla olevaan koulukeskukseen mahtuisivat kyllä Kannuskoskenkin oppilaat.

Käytyyn kuntarakennekeskusteluun viitaten Ukkonen sanoi, että jos Luumäki pystyy pitämään taloutensa kunnossa, ei kunnalla ole hätäpäivää.

-Meidän täytyy herätä siihen, mihin meillä on varaa. Jos emme tee niin, aina aikaisemmin olemme jonkun toisen sylissä.

Matti Riihelä