Nuijamies kaatoi aiemman kaavan

Anne Kotiharju

Kirjoittaja:
Lappeenranta. Pormestarin korttelin elokuvateattereista saattaa kehkeytyä Lappeenrannan seuraava suojelukiista. Etelä-Karjalan museon rakennustutkija Miikka Kurri muistuttaa, että vuonna 2007 korttelin kaavoitus keskeytyi esiin tulleiden suojelukysymysten takia.

-Elokuvateatterit todettiin lähtökohtaisesti säilytettäviksi rakennuksiksi, kertoo Kurri.

Korttelista tehtiin rakennushistoriallinen selvitys. Elokuvateattereiden lisäksi myös vastakkaisissa korttelin kulmissa sijaitsevat Viljelytalo  ja Saimaanlinna todettiin säilytettäviksi rakennuksiksi.

Kurri selvittää, että vuonna 1954 valmistuneessa Nuijamiehessä on arvokasta niin katujulkisivu kuin sisätilatkin valaisimineen. Selvityksen mukaan hyvin säilynyt elokuvateatteri edustaa 50-luvun elokuvakulttuurin kulta-aikaa. Kino-Aulan julkisivut ovat muuttuneet, mutta 30-luvun lopun saliin liittyy arvokkaita piirteitä.

 

Isoon-Kristiinaan valmistuu vuoden parin päästä uusi elokuvakeskus. Nuijamiehen ja Kino-Aulan tulevaisuus on senkin takia vaakalaudalla.

-Onhan hienoista elokuvateattereista tehty vaikka ravintoloita tai esiintymissaleja, huomauttaa Kurri.

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki toteaa, että kulttuuri- ja rakennushistoriaselvitysten lisäksi myös kuntoselvitys vaikuttaa kaavaratkaisuun.

-Sekä se, löytyykö salille käyttöä. Jos ei ole käyttöä, niin tyhjänä nämä tilat rapautuvat paikoilleen.

Jouhki muistelee, että korttelin kaavoitus pysähtyi aikanaan senkin takia, että elokuvasalit olisivat vaikeuttaneet pysäköintitilojen rakentamista korttelissa.

-Elokuvateattereiden puolesta kerättiin silloin addressiakin.

Anne Kotiharju